SE SEMNEAZA „ÎNȚELEGEREA DE COOPERARE ÎNTRE ORAȘUL IZMAIL(UCRAINA) ȘI JUDEȚUL TULCEA”





In urma invitației din partea Consiliului Orășenesc Izmail (Ucraina), o delegatie tulceana se va deplasa vineri la Izmail pentru a participa în perioada de 25-28 mai la semnarea „Înțelegerii de cooperare între Orașul Izmail(Ucraina) și județul Tulcea”.
Scopul acestei deplasări este acela de a dezvolta activitățile de cooperare transfrontalieră si inițiativele de proiecte comune din cadrul Euroregiunii „Dunării de Jos”.
Din delegație vor face parte Furdui Lucian – Prefectul Județului Tulcea, Horia Teodorescu – Presedintele Consiliului Judetean Tulcea, Andaluzia Luca – Viceprimar  al municipiului Tulcea, Simion Lucian – Deputat de Tulcea, Vlădoiu Nasty Marian – Președintele Camerei de Comerț Bilaterală Româno – Ucraineană, Cernencu Dumitru – Președinte Filiala Tulcea- Uniunea Ucrainienilor din Romania.

Festivalul Bujorilor - Traditie si continuitate la ucraineni

Festivalul bujorilor, traditii si continuitate

                Dupa mai multe momente de ezitare, datorate evolutiei imprevizibile a conditiilor hidro-meteorologice, anaizind si comparand prognozele meteo, am decis impreuna cu membrii organizatiei din Fantana Mare ca in dimineata zilei de 13 mai sa desfasuram mult asteptata actiune culturala Festivalul Bujorilor traditii si continuitate la ucraineni”.
            Astfel, dupa  un drum destul de anevoios,  am reusit sa ajungem  in poiana situata deasupra satului Fantana Mare, denumita si ”Dealul Bujorilor”, intr-un peisaj impresionant dominat de miresme de primavara si cu un camp de bujori abia infloriti.
Dupa ce ne-am acomodat cu imprejurimile si am prezentat cateva probleme legate de respectarea normelor elementare de comportament si ecologie,  dar si descrierea prezentei etnicilor ucraineni pe aceste meleaguri, am deschis festivalul cu un ceremonial religios oficiat de preotul paroh  Eduard Stefan Grigoriu,  de la biserica din localitatea Fantana Mare, cu hramul  “Inaltarea Domnului” .
            Pentru ca slujba a fost oficiata in limba romana,   in prezenta intregii comunitati, a fost  rostita si rugaciunea Tatal Nostrum si in limba ucraineana.
            Conform programului stabilit, rand pe rand, au evoluat in fata publicului spectator numeros, grupurile vocale; “Zirocica” din Ciucurova, coordonator Ioana Tudor, grupul vocal “Dunai” din localitatea Pardina, coordonator Dumitru Danilencu, urmat de tinerii si varstnicii de la ansamblul de cantece si dansuri ucrainene “Zadunaiska Sici” din Tulcea.
            Cu aplauze si bucurie a fost primit si debutul grupului vocal “ Lilia” din Fantana Mare, coordonator Stefana Gheorghe, care cu emotia caracteristica momentului au interpretat cateva cantece ucrainene din zona.
            Cantecele si dansurile prezentate publicului nu au facut alceva decat sa amplifice sentimentele de sarbatoare si satisfactie generate de aceasta manifestare importanta a comunitatii ucrainene din judetul nostru.
            Dupa prezentarea programului artistic, incheiat cu o hora a prieteniei, care a durat ceva vreme, gospodinele din organizatia locala Fantana Mare, ne-au rasfatat cu un regal gastronomic pe masura din care nu au lipsit preparatele locale binecunoscute in zona si nu numai, supa de gaina cu taietei si friptura de miel la ciaun, urmate de o gama variata de placinte si prajituri pregatite cu drag.Actiunea a continuat  cu muzica ucraineana completata cu strigaturi(ciastuske ),care au amplificat in mod constant participarea tuturor la reusita manifestarii noastre. Cred ca ne-ar fi prins noaptea  pe dealul Bujorilor daca ploaia care ne-a amenintat ceva vreme  nu s-ar fi revarsat asupra noastra ,reusind astfel sa ne aminteasca faptul ca este timtul sa punem capat manifestarii,in ciuda regretelor tuturor participantilor.Cu aceste regrete, cu bucuria unei actiuni reusite dublata de eforturi multiple din partea gazdelor, organizatia locala Fantana Mare, mobilizata cum se cuvine de catre presedinta organizatiei,Stefana Gheorghe,ajutata de catre Silvia Neagu, Sofia Cornei, Georgeta Neagu si Elena Nicolae, adica biroul organizatiei locale Fantana Mare, care merita toate felicitarile pentru efortul depus si cu multumiri speciale din partea noastra si a tuturor participantilor, bucatareselor Maria Ciumacencu, Maria Cristu si Simion Aurica.
            Aceasta prima editie a festivalului a evidentiat faptul ca la Fantana Mare, exista radacini ucrainene autentice si ca de noi, etnicii ucraineni depinde daca aceste radacini vor evolua si vor transmite in viitor frumoasele obiceiuri si traditii ucrainene.
Speram ca la viitoarea editie a acestui festival manifestarea sa fie mai ampla, sa participe cat mai multi etnici ucraineni impreuna cu copiii pentru a asigura astfel pastrarea si transmiterea acestor obiceiuri nord-dobrogene ale etnicilor ucraineni, traitori pe aceste meleaguri binecuvantate.
                                                                                                                        Dumitru Cernencu