Cu mult timp in urma dintr-o discutie purtata cu presedinta organizatiei locale Caraorman, Gabriela Artimov, am trecut in revista situatia socio-economica a satului, tezaurul folcloric care se mai gaseste in sat, modalitati de culegere si transmitere a acestui tezaur precum si implicarea tineretului atat cat se mai gaseste la nivel local in aceste activitati.
Dupa aceasta discutie pe parcusul anului 2011 actiunile s-au desfasurat conform programului, iar la sfarsitul lunii octombrie Gabriela Artimov m-a anuntat ca intentioneaza sa puna bazele unui grup vocal instrumental constituit din tinerii satului Caraorman, membrii organizatiei locale, initiativa pe care am apreciat-o ca fiind foarte normala si ca o consecinta a unor nevoi si aspiratii care se doreau puse in practica.
Si astfel se face ca in ziua de 8 noiembrie de ziua Sf. Dimitrie cel Nou, am ajuns in satul Caraorman, la invitatia organizatiei locale pentru a lua parte la manifestarile prilejuite cu aceasta mare sarbatoare a satului, hramul bisericii Sf. Dimitrie cel Nou.
Actiunea a inceput prin participarea la slujba religioasa din biserica in care parintele Angelo-Florin Dumitrescu - parohul bisericii satului, ajutat de parintele Codris Aurel - parohul bisericii din Crisan au impresionat enoriasii prin profunzimea si acuratetea serviciului religios, iar interiorul bisericii a carei catapeteasma si colectie de icoane vechi de peste 200 de ani au contribuit din plin la crearea unui moment solemn unic care se petrece o data pe an in sat si anume atunci cand se sarbatoreste hramul bisericii din localitate.De remarcat este faptul ca desi slujba religioasa s-a savarsit in lb. romana corul bisericii in interventiile sale muzicale a folosit alternativ atat lb. romana cat si lb. ucraineana.
Dupa incheierea slujbei religioase cu mic cu mare, ne-am indreptat catre caminul cultural din sat unde era o animatie deosebita datorita faptului ca urmau sa desfasoare evenimente improtante si anume inaugurarea sediului organizatiei locale a UUR si un program artistic inedit.
Activitatea a continuat printr-o slujba religioasa savarsita de preotii Angelo-Florin Dumitrescu si Codris Aurel apoi cu cateva scurte alocutiuni rostite de presedintele filialei UUR-Tulcea Dumitru Cernencu, primarul comunei Crisan Vanusea Artimov, si altii in care s-au aratat printre altele importanta inaugurarii sediului organizatiei locale precum si rolul acestuia in viata sociala-culturala a localitatii.
Dupa incheierea activitatilor la sediul organizatiei locale ne-am mutat in caminul cultural al satului unde urma sa inceapa un program artistic dedicat momentelor festive iar ceea ce a urmat a fost o mare surpriza pentru participanti.
Astfel a urcat pe scena grupul vocal instrumental "Veselka"din Caraorman, apartinand organizatiei locale a UUR sub coordonarea Gabrielei Artimov, constituit din: Valentina Macarencu, Daniela Aldea, Florentina Denisov, Florina Platon, Tudorita Platon, Monica Solomon, Monica Maxim, Iuliana Maxim, Mariana Contolencu, Irina Platon, Stefania Danilov, Mihaela Savencu, Florin Platon, parintele Angelo-Florin Dumitrescu, acompaniati la orga de d-nul primar Vaniusa Artimov.
In aplauzele publicului spectator, care nu conteneau, impresia produsa de artistii nostri a fost deosebita prin aceea ca au interpretat cu mult aplomb cantecele: "Cervona Roja", "Horila Sosna","Vaniusa","Zelene Lestea", demonstrand inca o data ca debutul lor pe scena, desi plin de emotie din partea fiecaruia, a venit ca ceva caracteristic etniei ucrainene, unde cantecul si dansul traditional sunt la ele acasa.
De remarcat este faptul ca eleganta si estetica costumelor pe care fetele noastre si le-au confectionat din proprie initiativa, fara nici un ajutor si intr-un timp record(cca. zece zile) au contribuit din plin la reusita programului artistic prezentat pe scena caminului cultural. Programul artistic a continuat cu grupul vocal instrumental "Rebalka"din Crisan sub coordonarea d-nei Tudosia Oprisan, grup in a carui interpretare s-au regasit melodiile "Ceas, ricoiu pleve", "Vinavata ne ia", etc.
Pentru reusita intregului program artistic si-au mai adus contributia o parte din membrii grupului vocal "Ciorne More"din Sf. Gheorghe, sub coordonarea Mariei Hordei si acompaniati la armonica de Nicolae Paimschi, iar la final am urcat pe scena cu cativa membrii ai grupului vocal "Zadunaiska Sici", membrii cu radacini adanci in satul Caraorman, iar programul prezentat de acestia a contribuit la intregirea unui cadru emotional special care se regaseste numai in locuri si momente speciale.
Desi programul artistic luase sfarsit, publicul spectator numeros a rechemat pe scena ansamblul "Veselca"din Caraorman pentru a mai interpreta cateva cantece fapt ce a demonstrat ca actiunea culturala pregatita de organizatia locala Caraorman, actiune pregatita si organizata de un colectiv de tineri inimosi sub bagheta familiei Gabriela si Vaniusa Artimov, si-a atins scopul propus si anume de a arata atat localnicilor cat si vizitatorilor ca in Caraorman esteticul nu s-a prapadit ca traditia este pastrata in bune conditii si are viitorul asigurat daca sunt si oameni de calitate, implicati in aceste proiecte.
Nu pot incheia acest articol inainte de a le multumi membrilor grupului vocal instrumental "Veselca"din Crisan, parintelui Angelo Florin Dumitrescu, celorlalte grupuri vocale care s-au implicat in acest proiect din Crisan, Sf. Gheorghe si Tulcea, tuturor locuitorilor din Caraorman vizitatorilor si nu in ultimul rand trebuie sa multumesc si sponsorilor(atatia cat au fost), care au facut la randul lor eforturi peconiare deosebite.
Dumitru Cernencu
Foarte fain!
RăspundețiȘtergereDoamnelor din Caraorman nea-ti lasat masca.... la propriu.
RăspundețiȘtergereCum spunea cineva,citez: SUCCESURI
FOARTE FRUMOS PACAT CA NU SA POSTAT MAI MULT VIDEO...SANT DIN CARAORMAN SI MA BUCUR CA DUPA ANII DE ZILE SA ORGANIZAT SI CEVA ACOLO ...SA SPERAM CA VA FI SI LA ANUL ...SA NU SE PIARDA TRADITIA ...MULT SUCCES
RăspundețiȘtergereFETELOR ATI DEVENIT VEDETE:)))
RăspundețiȘtergerea fost de un succes relevant
RăspundețiȘtergerefelicitari fetelor
RăspundețiȘtergerefelicitari fetelor va pup pe toate
RăspundețiȘtergerefrumos sunt din caraorman spun si eu precum anonimul de mai sus de ani de zile nu sa mai organizat nimic dar daca mai aveti filmari postatile
RăspundețiȘtergeream plans cand va-m vazut de emotie sunteti toate frumoase si elegante va sta foarte bine succes pe mai departe
RăspundețiȘtergerefelicitari fam artimov n . cioran
RăspundețiȘtergereD-ule Cernencu, d-na Artimov, va multumim.
RăspundețiȘtergerePentru cateva zile am retrait momentele de demult... cine a sarbatorit Hramul Sf. Biserici stie ca stramosii nostri petreceau la fel...)))
S-a reusit la Caraorman, acolo unde nu mai speram sa mai vad asa ceva.
La multi ani si un an nou fericit!
La multi ani romani-ucraineni!
FELICITARI DOAMNEI ARTIMOV CA SA INPLICAT SI DOMNULUI PRIMAR VANIUSA SI SPERAM SA SE CONTINUIE TRADITIA CA SI LA SFINTU SINT DI CARAORMAN SI MA BUCUR SA VAD CA SI LA NOI DUPA ATITIA ANI SA ORGANIZAT SI LA NOI CEVA RESPECT SI MULTE FELICITARI PE MAI DEPARTE
RăspundețiȘtergerefelicitari??sunt si eu din caraorman si as dori ca pe langa felicitari sa se expuna si criticile.Hramul este traditia fiecarui sat,si se face cu ajutorul mai multor persoane.Pe langa doamna Artimov si domnul Artimov merita mentionati si sponsorii acestui eveniment alaturi de oamenii din sat care au participat la realizarea acestuia.Hramul satului este o ocazie de bucurie si relaxare pentru toti membrii acestei comunitati,fara acestia ne putandu-se realiza pastrarea unei vechi traditii.
RăspundețiȘtergereDaca tot mentionezi de sponsori,da-ti si numele,altfel mesajul nu are nici o valoare.Apropo nici nu am aflat cine sunt sponsorii.(sunt si eu din Caraorman si nu accept critici) :)
RăspundețiȘtergereFelicitari fetelor, felicitari familiei Artimov, sa va ajute D-zeu in tot ce va-ti propus.A-ti reusit in scurt timp sa realizati ce altii s-au chinuit in vreo 20.
RăspundețiȘtergere