195 de ani de la nasterea lui Taras Shevcenko


Ca în fiecare primavară, şi în acest an, luna Martie,ne-a adunat laolaltă,pe noi ucrainenii,pentru a aniversa 195 de primăveri de la naşterea celui mai de seamă poet ucrainean,Taras Şevcenko.
Ucrainenii din localităţile judeţului nostru, Ciucurova, Crişan, ChiliaVeche, Pardina,
Murighiol, Tulcea, s-au adunat în ziua de 21 martie 2009, în sala Palatului Copiilor, la manifestarea culturală « Aniversarea a 195 de ani de la naşterea poetului ucrainean Taras Şevcenko ».
Ansamblurile artistice şi invitaţii s-au oprit mai întâi în foaierul palatului, unde pe mese frumos aranjate au avut prilejul să răsfoiască presa ucraineană,să admire expoziţia de carte ucraineană,cărţi cu operele poetului sărbătorit.
Invitaţii au fost atraşi de standul cu exponate de sculptură în lemn ,reprezentând fauna Deltei, lucrări realizate de către domnul Gheorghe Toader,unul din membrii corului “Zadunaiska Sici”şi de schiţele bisericilor din unele localităţi cu populaţie ucraineană din judeţul Tulcea, realizate de Mihai Timoşenko,fost membru al UUR, în prezent pictor consacrat în oraşul, Lvov din Ucraina.
De asemenea au fost admirate ştergarele şi costumele ucrainene care au dat o tonalitate de primăvară expoziţiei.
Festivitatea a fost deschisă de către dl.preşedinte al UUR-filiala Tulcea, Dumitru Cernencu, prin prezentarea invitaţilor din partea autorităţilor locale şi a comunităţilor etnice.
Domnul Dumitru Cernencu a prezentat căteva momente din viaţa şi activitatea poetului omagiat subliniind contribuţia acestuia la evoluţia limbii literare ucrainene.
Dintre invitaţii care au luat cuvântul, dl.primar al Municipiului Tulcea,vorbind despre creaţia literară a lui Taras Şevcenko, a subliniat locul şi importanţa operei poetului în literatura universală.
În continuare viaţa şi activitatea poetului au fost prezentate în slide-uri pe un ecran instalat pe scenă fiind însoţite de un comentariu susţinut de înv.Mirela Iluşca.
Programul artistic a fost deschis de către membrii corului « Zadunaisca Sici » cu melodia pe versurile lui Taras Şevcenko, « Ревуть стогнуть горе хвилі”.
Rând pe rând au intrat pe scenă grupurile vocale din Ciucurova, Pardina, Crişan, Chilia Veche,evoluţia cărora a fost apreciată prin aplauze.
Prezenţa formaţiilor artistice din localităţile Pardina şi Chilia Veche, pe scena unei astfel de manifestări culturale se datorează domnului preşedinte, Dumitru Cernencu, care a reuşit în scurt timp să înfiinţeze filiale ale UUR şi să mobilizeze oamenii în organizarea diferitelor manifestări artistice pe plan local.
Programul prezentat a inclus melodii pe versurile lui Taras Şevcenko, cântece vechi din folclorul ucrainean, specific zonei nord dobrogene şi recitări în limbile ucraineană şi română: Alexandra Feleaga, Floareana Bulgaru, Lioara Teodorov, Mirela Iluşca, George Zaharencu, Ştefan Lupşac, fraţii gemeni Bogdan şi Mihai Şpac. Formaţiilor participante li s-au înmânat diplome şi flori.
O diplomă aniversară a fost acordată şi elevilor de la şcoala din Murighiol, care au deschis zilele sărbătoririi poetului pe 26 februarie (ziua naşterii poetului pe stil vechi), sub îndrumarea dl. prof. Ştefan Lupşac şi a dl.vicepreşedinte a UUR-filiala Tulcea, Ananie Ivanov.
Ziua dedicată aniversării s-a încheiat cu o masă festivă în sală de conferinţe a hotelului „Select”,unde spiritul ucrainean s-a manifestat prin schimbul de opinii, idei, păreri şi nu in ultimul rand prin interpretarea cântecelor ucrainene într-o ambianţă plăcută.
Cu toate că această manifestare culturală de amploare a fost prima în activitatea dl. Dumitru Cernencu, preşedinte al Filialei Tulcea a UUR, ales în august 2008, totuşi dumnealui a reuşit să reunească ucraineni din toate colţurile judeţului nostru care au prezentat un reuşit program cultural artistic, intr-o sala a fost plină de spectatori.

Prof. Maria Carabin








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu