FESTIVALUL “D-ALE GURII DUNARII “

            
            Luna iunie a fost o luna plina de manifestari in judetul Tulcea.
            Astfel, in perioada 25- 27 iunie 2010, la Uzlina, in inima Deltei, sub egida O.N.G. “Salvati Dunarea si Delta “ a avut loc o manifestare de amploare, care a fost girata de prezenta domnilor; Dacian Ciolos, Comisar European pentru Agricultura, John Dalli, Comisar European pentru Sanatate si Protectia Consumatorilor, Mihail Dumitru, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Dan Carlan Secretar de Stat la Ministerul Mediului si Padurilor, Silvian Ionescu, Comisar General al Garzii Nationale de Mediu , Nicolae Chichi, Vicepresedinte al  Consiliului Judetean Tulcea, Grigore Baboianu, Guvernatorul RBDD Tulcea si multi altii, care au dorit sa fie alaturi de  Delta Dunarii, de Dunare si poate si de locuitorii Deltei.
            Cuvantul de bun venit a fost rostit de catre Liviu Mihaiu, Presedintele asociatiei “Salvati Dunarea si Delta”, care a aratat importanta si necesitatea actiunilor conjugate pentru protectia Dunarii si Deltei pentru asigurarea promovarii reale a  activitatilor economice si eco-turistice sustenabile si durabile in zona.
            Desi  la ora actuala sunt multe probleme delicate si complicate in Delta Dunarii  ( lipsa apei potabile in localitati, lucrari hidrotehnice neintretinute, exploatarea haotica a resurselor naturale, practicarea unui turism de tip haiducesc, gestionarea neprofesionista a deseurilor, etc. ), participantii la manifestare au concluzionat ca fara o implicare internationala si nationala, regionala si locala, aceste probleme nu vor putea fi solutionate in mod rezonabil.  Daca daca nu se va interveni oportun si profesionist, echilibrul fragil din delta asaltata de agricultura intensiva si pescuit industrial va fi amenintat  tot mai puternic.
            Totodata, manifestarea si-a propus sa actioneze pentru promovarea unui comportament responsabil in Delta Dunarii si pentru descoperirea si implementarea alternativelor durabile cu ajutorul tezaurului folcloric si gastronomic existent in Delta Dunarii, concomitent cu promovarea Eco-turismului valorificandu-se  traditiile gastronomice si culturale ale  zonei.
            Concursul gastronomic desfasurat  a avut ca tema prepararea hranei cu ajutorul pestelui de apa dulce astfel; - gustare ( rece sau calda )
          - felul I ( supe, ciorbe, bors de peste )
           - felul II ( preparat din peste )
           - desert traditional
            Pentru efortul depus de catre echipele participante premiile oferite au fost pe masura cu sume cuprinse intre 500 – 3000 euro.
            Printre participantii la concursul gastronomic s-au numarat si echipele de “ucraineni” din Chilia Veche, Pardina si Crisan care ne-au reprezentat cu cinste.
            Astfel, am fost prezenti la aceasta manifestare prin echipa de la Chilia Veche, formata din Gheba Silvia, Ignatencu Antonica,Zamirca Valentina si Leleanca Valentina, de la Pardina; Elisabeta Josan Mihaela Chislitchi, Crina Botezatu, Cornel Timofan iar de la Crisan Fanica Serban, Tudosia Oprisan, Gabriela Artimov si Mihaela Grigorov.
            Dupa ce au fost dotate cu logistica necesara si peste proaspat, dupa ce s-au aprins focurile, echipele au trecut la treaba si in aproximativ trei ore juriul constituit din personalitati marcante din lumea artei, sportului: Ioana Craciunescu, Ivan Patzaichin, Razvan Cucui, Dan Turturica si prezidat de Vintila Mihailescu a inceput jurizarea preparatelor in vederea stabilirii castigatorilor.
            In urma deliberarii juriului echipele noastre s-au numarat printre castigatori  astfel ; echipa din Chilia-Veche a castigat premiul special in valoare de 500 de euro pentru cea mai reusita ciorba de peste, echipa din Crisan a castigat premiul Radu Anton Roman in valoare de 1000 euro, iar Aurica Maxim din Letea, a castigat un proiect in valoare de 3000 de euro referitor la promovarea eco-turismului ecvestru.
             Pe timpul desfasurarii concursului gastronomic, pe scena au urcat, rand pe rand, trupa de dans Zadunaiska Sici din Tulcea, grupul vocal instrumental Bila Macovka din Chilia Veche, grupul vocal Dunai din Pardina si grupul vocal Rebalka din Crisan, care prin evolutiile lor, specifice etniei noastre, ajutate de armonia si estetica a costumelor traditionale si acompaniate la armonie si acordeon de  Cornel Timofan, Iulian Axentiev, Florea Lisavencu si Danut Mironov au cucerit publicul spectator.
            Dupa ce gazdele noastre ne-au delectat cu aperitive de cea mai buna calitate, ciorbe de peste, crap la cuptor, calcan la protap, etc si ne-am indulcit cu placinte din brinza si fructe precum si alte prajituri numai de ei stiute ca mod de preparare ne-am luat ramas bun de la gazdele noastre ( Asociatia Salvati Dunarea si Delta si patronul complexului Cormoran Cornel Gaina ) parasind locatia cu promisiunea ca vom  reveni si la anul mai bine pregatiti.
             La final se cuvine sa multumim calduros pentru eforturile depuse organizatorilor mai ales in acest an bugetar auster, doamnei Elena Ene de la Directia Judeteana de Cultura, Culte si Patrimoniu Tulcea, d-nei Geogeta Ciupitu, primar al comunei Chilia Veche, d-lui Iordan Chislitchi, primar al comunei Pardina, d-lui Vaniusa Artimov, primarul comunei Crisan, precum si presedintilor organizatiilor locale Florea Lisavencu, Adrian Oprisan si Dumitru Danilencu.
            Dar poate cea mai mare speranta a noastra, a locuitorilor Deltei este acea ca incet ,incet, in toate programele de protectie, studiu,  salvare si cercetare, omul, locuitorul permanent al Deltei Dunarii, isi va gasi  incet dar sigur locul bine meritat in acest eco-sistem.
                    Dumitru Cernencu

4 comentarii:

 1. Asa fratilor sa nu va lasati fiti adevarati romani ( de etnie ucraineana ) sa vada toti ca si in Delta noastra sunt gospodine, iar pentru tavaras presedinte numai de bine.

  RăspundețiȘtergere
 2. Sa stiti ca am gustat si eu din preparatele fiecarei etnii si pot sa va spun cu mana pe inima ca sunteti adevarate gospodine.
  Speram ca si alta data sa va gasim cu preparate si mai delicioase ( cand vom mai fi invitati in Delta )

  RăspundețiȘtergere
 3. FRUMOASE FUSTE SI MAI FRUMOASE FETE - UCRAINENCE SUPERBE UNA SI UNA . VREM SA VA VEDEM MAI DES !

  RăspundețiȘtergere
 4. frumoasa organizatie,frumoase gospodine de la pardina in mod special

  RăspundețiȘtergere