Zadunaiska Sici la Reni

     La inceputul lunii august, impreuna cu un grup de tineri ucraineni din judetul Tulcea 
aflandu-ne in trecere prin orasul Reni, am luat legatura cu Ivan Stadnicov care lucreaza in administratia raionala. Tot cu aceasta ocazie am purtat o discutie constructiva pe tema colaborarii noastre viitoare, in special in domeniul activitatilor culturale.
     Asa se face ca in urma cu ceva timp, am primit o invitatie din partea organizatorilor de a participa cu ansamblul vocal instrumental Zadunaiska Sici din Tulcea la un festival traditional de folclor ucrainean care urma a se  desfasura in perioada 9-10 octombrie 2011.
     Aceasta invitatie care ne-a onorat, ne-a si mobilizat in acelasi timp prin aceea ca, timp de aproape doua saptamani am pregatit un repertoriu muzical, prin care ne-am propus sa producem o impresie deosebita pe scena festivalului si totodata sa surprindem prin ceea ce avem noi mai valoros in judet.
     Si iata-ne in dimineata zilei de 9 octombrie pe o ploaie mocaneasca, autentica, in drum spre Reni, drum care a fost destul de solicitant, mai ales ca a trebuit sa trecem prin furcile caudine ale celor trei puncte de frontiera situate la Galati, Giugiulesti, si Reni.
     Catre ora pranzului am trecut de ultimul punct de frontiera(Reni) si deja s-a conturat prima surpriza. Ivan Stadnicov impreuna cu echipa sa, printre picaturi de ploaie, ne-a facut o primire calduroasa incepand cu paine si sare, primire care ne-a trezit din amorteala pricinuita de vremea neprielnica.
    Dupa ce am schimbat cateva pareri la intrare in Ucraina incalziti la propriu de primirea calduroasa ne-am deplasat catre centru orasului Reni unde dupa un sfert de ora a si inceput spectacolul artistic din cadrul festivalului. Participantii la festival care au evoluat pe scena, copii tineri cat si maturi, au prezentat un program variat de cantece, dansuri si scenete din folclorul ucrainean autentic manifestare in care artistii de pe scena s-au intrecut pe sine printr-o evolutie sigura, impresionanta din punct de vedere artistic si estetic unde interpretarea solistilor s-a suprapus in mod fericit pe costumele traditionale ucrainene al caror bun gust iesea in evidenta mai tot timpul.
     Dupa ce am urmarit cu sufletul la gura desfasurarea programului artistic pe scena festivalului timp de aproape 2 ore cu artisti apartinand ansamblurilor de cantece si dansuri din raionul Reni, invitati de marca din zona Odesei, prezentatorii festivalului ne-au facut o calda intrare pe scena fapt care ne-a impulsionat in mod benefic.
     Echipa noastra constituita din Tudosia Butiri, Valentina Batache, Stefana Cernencu, Cornelia Zaharencu, Paulina Condrat, Frosina Trifanov, Florica Sidorencu, Stefan Lupsac, Mihai Sidorencu acompaniati la acordeon de profesor Dan Mironov, a deschis programul interpretand melodia "Oi, tam za Dunaiom" interpretare care a surprins in mod placut publicul aplauzele indelungi fiind o marturie certa. Programul nostru a continuat cu interpretarea cantecelor "Horila Sosna", "Tam u luzi", "Tece voda u sine more", program pe care l-am incheiat interpretand marsul cazacesc "Kozatka pohidka". Incheind ultima fraza muzicala din marsul cazacesc am constatat cu surprindere ca publicul spectator era deja in picioare apaudand cu tarie formatia noastra care, se vedea clar ca produsese o impresie deosebita in cadrul festivalului.
        Dupa incheierea programului artistic a urmat ceremonia de premiere unde ansamblul vocal Zadunaiska Sici a primit din partea organizatorilor o diploma si un frumos trofeu, trofeu care sunt sigur ca a starnit invidia celorlalti co-participanti la festival.
     Dupa incheierea festivalului, fotografiile de grup, schimburi de pareri cu terta persoane gazdele noastre ne-au invitat la o masa tovaraseasca unde vrand-nevrand festivalul a continuat intr-un mod constructiv, caracteristic noua ucrainenilor.
       Astfel am luat cunostinta de alte cantece ucrainene interpretate de participantii la masa, dar si noi, ucrainenii tulceni am surprins cu repertoriul nostru, unde pret de o ora si jumatate muzica traditionala ucraineana a fost dominanta manifestarii.
     Parerea unanima a gazdelor a fost aceea ca repertoriul nostru constituit din cantece vechi, ucrainene nu se mai cunoaste nici macar in Ucraina, la fel de bine ca in diaspora.
     A doua zi, periplul nostru a continuat, gratie initiativei gazdelor noastre am vizitat liceul nr.6 din Reni,desi se preda in lb. ucraineana(rusa) am vorbit in lb. romana cu directoarea liceului, care ne-a prezentat istoricul liceului, personalitati care au marcat existenta institutiei, traditii, etc.
Vizita noastra a continuat la Centrul Cultural Multietnic-Reni unde am luat contact cu cultura nationalitatilor traitoare in Reni(etnie moldoveana, bulgara, gagauza, si evident ucraineana), am schimbat cateva pareri cu oameni de meserie, specialisti in cultura care ne-au impartasit din experienta lor.
     Itinerariul nostru a continuat cu vizita la Muzeul de istorie din Reni unde am vizitat exponate, documente si inscrisuri (redactate) in limba slava si in limba romana din antichitate si pana in zilele noastre si totodata am admirat portul traditional romanesc(moldovean) prin expozitia personala a doamnei Maria Catanoiu, cunoscuta ca o personalitate marcanta in domeniu.
     Finalul vizitei ne-a gasit in centrul orasului unde am pastrat un moment de reculegere in fata monumentului ridicat in onoarea si memoria ostasilor cazuti in primul razboi mondial.
     Multumind calduros gazdelor noastre petru ospitalitatea deosebita, ne-am luat ramas bun si-am parasit cu regrete orasul Reni, dar multumiti ca vizita noastra si-a adus contributia la intarirea legaturilor culturale intre Reni si Tulcea.


Dumitru Cernencu




2 comentarii:

  1. Ne bucuram ca ne reprezentati cu drag si cinste in tara si peste hotare, dar vrem si noi sa vedem evoluand pe scena o echipa din Reni.
    Am auzit ca sunt buni profesionisti.

    RăspundețiȘtergere
  2. VAD CA INCEPETI SA PRINDETI ARIPI SI PESTE HOTARE BRAVO SI SUCCES CA PROMOVATI ACEASTA MINOROTATE. NUMAI DE BINE SA AUZIM DE VOI HOLOSTENCU ANA.

    RăspundețiȘtergere