Taras Sevcenko 2012

      Deja devine o traditie in Tulcea faptul ca in luna martie, cetatenii romani de etnie ucraineana participa cu mic cu mare la manifestari culturale dedicate omagierii vietii si operei poetului national ucrainean Taras Hrehorovici Sevcenko.
      Anul acesta in ziua de 25 martie 2012 comunitatea ucraineana tulceana a organizat si prezentat un program amplu destinat marcarii evenimentului de mai sus. De alfel anul acesta in randul comunicatii noastre a fost pentru prima data cand iubitorii de poezie ucraineana romantica si nu numai au avut posibilitatea sa depuna o floare in semn de omagiu la bustul poetului situat in Rotonda personalitatilor din orasul Tulcea.
      Manifestarea a debutat in jurul orelor 10:30 - 11:00 cu pastrarea unui moment solemn in memoria poetului Taras H. Sevcenko  urmat de depunerea de jerbe si flori precum si de un moment artistic scurt care a cuprins muzica si poezie pe versurile poetului.
      In luarile de cuvant, rostite langa bustul poetului, prefectul judetului Tulcea domnul Vasile Gudu, primarul oraslui Tulcea domnul Constantin Hogea, doamna Iaroslava Reznicova de la departamentul de cultura si turism al administratiei regionale Odessa(Ucraina), domnul Ioan Robciuc prim-vicepresedinte al UUR, senatorul Trifon Belacurencu, deputatul Horia Teodorescu si altii, au reliefat valoarea operei literare, implicarea in lupta pentru eliberarea sociala si nationala a poetului precum si bucuria de a fii alaturi de noi etnicii ucraineni in asemenea momente speciale pentru care le multumim inca o data.
      Actiunea a continuat cu un program artistic amplu dedicat memoriei poetului Taras Sevcenko care s-a desfasurat pe scena teatrului Jean Bart din Tulcea la care si-au adus contributia:

  1. Ansamblul de cantece si dansuri "Zadunaiska Sici";
  2. Grupul vocal "Dunai" din Pardina;
  3. Grupul vocal "Bila Macovca" din Chilia Veche;
  4. Grupul vocal "Rebalka" din Crisan;
  5. Grupul vocal "Veselka" din Caraorman;
  6. Grupul vocal-instrumental "Odeskie muziki" din Odessa, Ucraina.











23 de comentarii:

  1. VAD CA DE LA AN LA AN INCEPETI SA UIMITI CELALALTE MINORITATI ATI FOST FENOMENALI IAR SCENETA A SOST SAREA IAR ACEL DANS CU CORONITE PIPERUL GRATIE, FRUMUSETE AVETI TOT CE VA TREBUIE.INTR-UN CUVINT SUNTETI FOARTE BUNI.SUCCES SI PUTERE DE MUNCA DOAMNEI CARE FACE CE FACE DAR STIE SA-I UIMEASCA PE ALTI.VA PUP. MILOSOVICI V.

    RăspundețiȘtergere
  2. Remarcabil efortul oamenilor deltei pentru a se prezenta exemplar la festivitatile dedicate aniversarii zilei de nastere a lui Taras Sevcenko, poetul national al Ucrainei.

    RăspundețiȘtergere
  3. Vă mulţumesc pentru onoarea de a mă afla astăzi, la ceas aniversar, alături de dumneavoastră, pentru a-l omagia, împreună, pe bardul naţio­nal al Ucrainei, marele om de cultură Taras Şevcenko, fondatorul limbii lite­rare din Ucraina. Cel care a luptat cu mijloa­cele specifice poeziei şi artei pentru libertatea poporului ucra­inean, pentru recâştigarea demnității sale politice, pentru statornicirea identităţii cultura­le proprii în deplin consens cu obiceiu­rile și tra­di­ţiile populare moştenite din străbuni.

    Vă felicit pe dumneavoastră, dragi concetăţeni, membri ai Comunităţii Ucrainene din Tulcea, pentru felul în care înţelegeţi să păstraţi memoria întemeietorului literaturii şi artei plastice moderne în Ucraina, unul dintre cei mai însemnaţi reprezentanţi ai romantismului slav european, Taras Şevcenko. Vă felicit pentru toate acţiunile întreprinse de dumneavoastră,vă urez sănătate, sărbători binecuvântate, şi-am să vă rog să-mi permiteţi să închei chiar cu versurile distinsului Poet omagiat astăzi:

    De ce-i al vostru nu vă lepădaţi/Iar ce-i străin, să învăţaţi!

    Vă mulţumesc încă o dată pentru in­­vitaţie”, a spus Teodorescu în me­sa­jul adresat celor prezenţi la festivitate.

    Biroul de presă al PSD Tulcea

    RăspundețiȘtergere
  4. Дай-же, вам, Боже, кріпкого здоров'я і творчої наснаги на многії літа !!! Серце радіє, а ноги самі до танцю просяться! Хай вас Бог благословить!

    RăspundețiȘtergere
  5. Слава Українській Нації!

    RăspundețiȘtergere
  6. Frumosi si plini de viata au fost acei minunati copiii cu care va-ti prezentat in acest an, ca dealtfel si costumele lor.
    Dansul coronitelor m-a impresionat mult - este dansul trezirii la viata a naturi, este dansul Primaverii, in care frumoasele fete ucrainence din Tulcea s-au prezentat cu multa gratie desi nu sunt profesioniste.
    Cea mica a fost ca o floare trezita la viata.
    Va doresc mult succes!!!( si pe alte scene ale tarii)

    RăspundețiȘtergere
  7. Sa nu credeti ca prezenta baietilor nu a fost remarcata, se vede ca au muncit mult in comparatie cu anii trecuti!,( dar sa nu uite ca este loc si de mai bine )
    E placut sa vezi ca se poate face ceva frumos si constructiv atunci cand se doreste, atunci cand exista comunicare....
    Va doresc si voua ca si intregului colectiv care s-a prezentat pe scena multa sanatate, bucurii, fericire si sa primim sarbatorile cu bine!
    Mult succes!
    Florin

    RăspundețiȘtergere
  8. Дуже гарно! Бажаємо Вам успіхів!

    RăspundețiȘtergere
  9. У ці урочисті святкові дні сердечно вітаемо Вас з Воскресінням Христовим, з Пасхою Христовою, і нехай царюють у ваших серцях радість Бажаемо Вам і Вашим рідним у ці весняні дні відчути повноту життя. Нехай Господь дарує Вам любов, радість, мир та злагоду на довгії літа. Бажаемо усім здоров’я, добробуту й успіхів у добрих ділах!
    Христос воскрес!

    RăspundețiȘtergere
  10. Poezia lui Sevcenko,asemenea poeziei marelui Eminescu, are menirea de a aduna multi oameni, de ai face sa fie mai buni, mai optimisti in vremuri nu tocmai prielnice, asa cum sunt vremurile de astazi.

    Excelent programul artistic sustinut de formatiile reprezentative ale tuturor localitatilor din judetul Tulcea unde traiesc si ucraineni, dar si a celor mai tinere vlastare ucrainene.

    Buni organizatori in varful piramidei! Rezultatele sunt vizibile!

    RăspundețiȘtergere
  11. Am murmurat aceste piese in copilaria mea. Cunosc aceste melodii la mandolina, acordeon si chitara. Erau melodiile cantate de parinti, bunici.... piesele mele preferate. Ma rascolesc cand le ascult. Datorita frumusetii muzicii ucrainene, am invatat si cuvintele acestor melodii in limba ucraineana, rusa. Fereasca sfantul sa te indragostesti de muzica ucraineana. Esti iremediabil pierdut.... :)

    Va iubesc! Va multumesc pentru tot ce va straduiti sa faceti!

    Salutari din Galati.

    RăspundețiȘtergere
  12. Incantator spectacol!Ucrainenii-bineinteles-cap de afis!Multumiri doamnei LILIOARA!,domnului CERNENCU,doamnei profesoare de lb ucraineana, Felicitari si va multumim pentru rabdarea pe care o aveti cu copiii nostri1!!!

    RăspundețiȘtergere
  13. .....fratilor faceti treaba buna! tineti-o tot asa!
    se pare ca la comunitatea ucraineana se munceste mult, da ucraineana din Tulcea si judetul Tulcea, da, stiti ce-mi place cel mai mult la voi???... cum spuneti la unison " suntem ROMANI " de etnie ucraineana, aici ne-am nascut asta e tara noastra!!!!! Va iubesc pentru ce faceti si pentru cum ganditi. Un ANONIM

    RăspundețiȘtergere
  14. super frumosi :X deci sunteti super tari!!!!!! de cand v-am vazut prima data acum 2-3 ani, la festival va ador :X:X
    Costica

    RăspundețiȘtergere
  15. Mai! de unde ati aparut asa de multi!??? si copii.... ucraineni???.... bravo la voi!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  16. Spectacolul susţinut de Ansamblurile ucrainenilor din Tulcea şi cel din Odesa, dar si efortul organizatorilor, au fost pe măsura importanţei evenimentului, iar ropotele de aplauze care au însoţit cântecele şi dansurile de pe scenă au dovedit că mesajul lor artistic a ajuns la inimile tuturor celor prezenţi. Aplauzele şi lacrimile de bucurie si fericire din ochii spectatorilor, emoţionaţi de mesajul artistilor de pe scenă, au fost o încercare de a le mulţumi pentru talentul lor şi pentru efortul pe care îl depun pentru păstrarea şi promovarea tradiţiilor şi culturii ucrainene. Fără munca si efortul lor nu am putea să ne bucurăm de sărbători cum a fost cea la care tocmai am fost martori.

    RăspundețiȘtergere
  17. duje tzikavi nam tzi clipe

    RăspundețiȘtergere
  18. De cand am fost la Festival sa stiti ca urmarim activitatea dv. se pare ca vreti sa concurati cu noi veteranii... din todeauna ne-a placut competitia!
    Ivan C.

    RăspundețiȘtergere
  19. Бажаю вам всього найкращого, нехай вам Господь Бог поможе

    RăspundețiȘtergere