Eminescu şi Odesa

               În ciuda vremii neprietenoase și a zăpezii care a căzut peste orașul nostru, am reușit să ne întâlnim cu toții la sediul comunității noastre pentru a elogia contribuția marelui poet Mihai Eminescu la cultura română.
               Gazda acestui eveniment, președintele organizației județene U.U.R. Tulcea - Cernencu Dumitru, a subliniat în cuvântul de deschidere importanța contribuției operei (poezie, proză și publicistică) pentru cultura română și nu numai, dar a accentuat, conform temei acestei întâlniri („Eminescu și Odesa”), câteva aspecte petrecute în anul 1885, atunci când, la sugestia și susținerea unor prieteni adevărați, Mihai Eminescu a călătorit lângă Odesa, unde la sanatoriul dr.-ului Iachimowicz și-a tratat câteva probleme de sănătate.
               Aflat la Odesa, între 1885 și 1886, Mihai Eminescu a completat lista marilor scriitori care, în ultimele două secole trecute, au vizitat orașul-port la Marea Neagră, întemeiat la 1794. Pe parcursul acestei cure de tratament, Eminescu a scris câteva scrisori în care prezintă pentru apropiați  situația de la acea vreme din zonă. Face referire la faptul că nu avea cum să poarte o conversație cu cei din Odesa și observă lipsa unei prese într-o limbă de circulație internațională pe care ar putea să o citească, aşa cum obişnuia mereu să facă.
               Pe parcursul periplului său prin oraşul de la Marea Neagră,  Eminescu a vizitat mai multe locuri din această urbe,  în primul rând, corpul de locuințe din strada Preobrajenskaia de la numărul 7, unde, la vremea respectivă, se afla apartamentul medicului-balneolog care l-a avut în grijă,  doctorul Iachimowicz, la care venea în ospeţie şi care îl primea cu drag pe marele poet. Poate fi identificată şi presupusa clădire a fostului hotel „Strasbourg”, din strada Ekaterinskaia, unde poetul, se oprise în septembrie 1885 pentru a aștepta banii de la Iași, primiţi din partea susţinătorilor săi, atât de necesari pentru a se putea întoarce înapoi acasă.
             Prin luările de cuvânt de la această acțiune, participanții au elogiat activitatea multiplă în domeniul cultural a lui Mihai Eminescu pe un fond muzical adecvat compus de Ciprian Porumbescu. S-au recitat versuri din creația lui Mihai Eminescu, Marin Sorescu, Vasile MIlitaru și alții.
               Participanţii la acest eveniment au apreciat valoarea inestimabilă a acestui poet, care ocupă cel mai important loc pentru români şi care poate fi apreciat similar cu apreciarea de care se bucură Taras Şevcenko în inimile ucrainenilor. Astfel, putem spune că operele celor doi mari artişti sunt complementare, pentru că ne oferă nouă, românii de etnie ucraineană, bucuria de a putea inţelege şi aprecia ambele opere. Noi, cei care avem acces la operele în limba română, dar şi în limba ucraineană, suntem cei care putem să ne bucurăm, în fiecare moment de frumuseţea cuvintelor bine alese, care au dirijat viaţa celor două popoare. Diferenţele culturale nu dezbină, ci oferă posibilitatea tuturor de a ne îmbogăţi din puncte de vedere cultural şi emoţional.
           Ne­-a bucurat sincer prezenţa la acţiune a tinerilor nostri care au manifestat interes pe parcursul desfăşurării acţiunii şi au recitat versuri împreună cu ceilalţi invitaţi, remarcând­­-o pe Ericka Iove, care s-a oferit să ne prezinte frumoasele versuri dintr-un fragment din poezia "Sara pe deal".
              Am avut parte de un moment muzical din partea membrilor grupului vocal "Zadunaiska sici" din Tulcea, care au interpretat creaţii din lirica lui Mihai Eminescu pentru a ne oferi posibilitatea de a ne bucura de acorduri pe versurile din poeziile "Sara pe deal" şi "Pe lângă plopii fără soţ".
               Fiecare dintre aceste moment ne-au permis să adaptăm acest cadru astfel încât să ne apropie de frumuseţea operei marelui poet.
               Finalul acțiunii s-a dorit a fi o provocare adresată tuturor, de a-l cinsti și de a ne racorda la opera sa, care poate fi considerată în continuare atât de actuală.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu