COMEMORAREA VICTIMELOR HOLODOMORULUI LA TULCEA

Ca în fiecare an, în a patra sambata din luna noiembrie, la Tulcea, in cadrul comunitatii ucrainene, se comemoreaza victimele Holodomorului.
Desi s-au scris foarte multe despre aceasta actiune criminala savarsita de conducerea sovietica a anilor 30, in frunte cu Iosif Visarionovici Stalin, din  echipa caruia nu au lipsit Viaceslav Molotov, Lazar Kaganovici, Pavlo Postasev, Stanislav Cosior, Vlas Ciubar, Mendel Hataevici, Stanislav Redens si Vsevolod Balitchii, despre crimele comise  împotriva ucrainenilor, conducerea sovietica urmarind distrugerea si nimicirea fizica prin deportare (peste noua milioane de ucraineni deportati în nordul URSS), înfometare si crima, între cinci si zece milioane. de ucraineni.
In paralel cu aceasta prigoana a taranului ucrainean, conducerea sovietica a desfasurat o larga si foarte bine organizata campanie de prigonire a culturii ucrainene, a intelectualitatii si a bisericii ucrainene, atat pe teritoriul Ucrainei cat si in regiunea Kuban, locuita de ucraineni înca de la sfarsitul sec. XV.
Si la ora actuala sunt încercari de a cauta si prezenta motive obiective în cadrul Holodomorului cum ar fi foametea care a fost in anii 1922-1923, 1946-1947, dar acest argument este combatut în mod clar chiar de ordinele si dispozitiile conducerii sovietice de atunci care din motive bine concepute au lasat în mod constient natiunea ucraineana în voia sortii. Probabil ca in anii in care urmeaza, încet, încet lumea intreaga va intelege si va recunoaste oficial la nivel de stat, aceasta actiune inumana si va adera la Declaratia Comuna, a delegatiei statelor membre a ONU semnata si difuzata la 7 noiembrie 2003, referitoare la cea de-a 70-a comemorare a Holodomorului.
Din respect pentru victimele Holodomorului comunitatea ucraineana din Tulcea, impreuna cu preotul paroh Danut Lisovencu, a organizat si oficiat un serviciu religios de pomenire, dupa care presedintele filialei, Dumitru Cernencu, a prezentat aspecte legate de pregatirea, organizarea, desfasurarea si consecintele Holodomorului din anii 1922-1933.
La actiune au participat invitati din Tulcea, din cadrul organizatiilor locale: Pardina, Telita, Murighiol dar si din  Bucuresti,invitati care au dorit sa fie impreuna cu noi  la acest moment solemn dedicat comemorarii victimelor Holodomorului .






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu