Conferinta Internationala - cu tema:
„Zadunaiska Sici”- factor de consolidare a prezentei ucrainene in Dobrogea de Nord”
Urmarea colaborarii fructuoase intre filiala noastra si profesor Viaceslav Kusnir, decanul Facultatii de Istorie si Filozofie, I.I. Mecinicovski din Odessa, am stabilit de comun acord pregatirea si desfasurarea unei ample conferinte cu participare internationala, sub o tema generoasa si anume “Granita ucraineana, expresie a multuculturalitatii traditionale” care sa se desfasoare in doua etape, la Odessa si Tulcea, iar tema conferintei de la Tulcea a fost “Zadunaiska Sici – factor important al consolidarii prezentei ucrainene in Dobrogea de nord”.
Astfel conform planificarii in perioada 10-11 septembrie 2018, s-a desfasurat prima etapa in cadrul Universitatii din Odessa, iar in perioada 13-14 septembrie, s-a desfasurat cea de-a doua parte la Tulcea.
Ne-au onorat cu prezenta profesori universitari, cercetatori, istorici, din Ucraina si Romania, care prin studiile prezentate au adus in atentia publicului participant la conferinta, ultimele rezultate ale cercetarilor dar mai ales multe noutati legate de cultura si traditia ucraineana, in special in zona de granita, precum si influentele reciproce de-a lungul timpului.
            Tema centrala pe care am abordat-o la Tulcea a fost „ Zadunaiska Sici - factor important al consolidarii prezentei ucrainene in Dobrogea de Nord; 190 de ani de la incetarea functionarii Siciului Trans-Dunarean”, in cadrul careia de departe „Sicea de la Dunavat a fost in centrul discutiilor”. Rand pe rand am fost martoii unor date si informatii  interesante legate de sosirea, peregrinarile, suferintele si viata cotidiana ale cazacilor zaporojeni si ale ucrainenilor sositi in „bejenie” in acele valuri de emigratie, chiar inainte de anul 1709, anul desfasurarii  bataliei de la Poltava, cand in urma infrangerii cazacilor de catre trupele tariste, au fost semnalate primele cete de cazaci, care au iernat de-a lungul Dunarii pana la Caterlez. Astfel am auzit noutati despre organizarea siciului, aspecte ale vietii din sice, pregatirea si desfasurarea unor campanii militare, dar si multe fapte interesante legate de tradarea lui Iosif Hladkii, ultimul hatman, care la 1828, „convins” cu onoruri si bani si alte castiguri materiale, a ales cartea tradarii, cand, impreuna cu 215 cazaci si in jur de 300 de ucraineni si alte natii, a ales sa treaca de partea Imperiului tarist generand consecinte extrem de grave pentru cazacii si ucrainenii ramasi in zona Dobrogei de nord, consecinte care au constat in ucriderea peste 1000 de cazaci, imprastierea a inca 2000 prin baltile deltei si distrugerea pentru totdeauna a Siciului cazacesc.
A doua zi, am avut placerea sa prezentam participantilor doua lucrari interesante si anume: Mihai Tiuliumeanu „ Cazacii din Dobrogea o istorie uitata” si Virgil Ritco „ Sarbatori popular-crestine ale ucrainenilor din Dobrogea” a caror prezentare a starnit un interes deosebit prin documentarea si seriozitatea lucrarilor.
O mentiune deosebita se cuvine domnului profesor Virgil Ritco care prin aceasta lucrare ofera cititorului o privire de ansamblu a datinelor ucrainene in Dobrogea, datini care se mai intalnesc inca in satele unde mai locuiesc etnici ucraineni(Telita, Letea, Caraorman, Sf. Gheorghe, Ciucurva, Pardina, Crisan, Chilia-Veche, etc.). Dupa prezentarea celor doua carti si discutiile pe marginea acestora, impreuna cu participantii de la conferinta ne-am deplasat la Dunavatul de Sus unde oaspetii nostri au luat contat la propriu cu locul unde acum 180 de ani functiona Zadunaiska Sici, am vizitat monumentul de catre UUR in memoria acestora, am vizitat biserica din localitate dar si o interesanta expozitie in cadrul muzeului satesc amenajat in fosta scoala gimnaziala din sat unde am beneficiat de o interesanta si aplicata prezentare a doamnei Camelia Ivanov, care desi este de etnie romana, s-a aplecat cu dragoste si pasiune in a pune bazele acestui interesant si original muzeu, iar exemplul ei merita cu prisosinta sa fie urmat si de noi, acolo unde mai gasim cate ceva ramas de la inaintasii nostri.
La finalul conferintei a fost adoptata o rezolutie a acestei actiuni importante si a fost editat un catalog al temelor prezentate in cadrul conferintei atat la Odessa cat si la Tulcea.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu