Sărbătorile de iarna la ucrainenii Nord-Dobrogeni



Sărbătorile de iarnă la ucrainenii Nord-Dobrogeni
Ca in fiecare an apropierea sărbatorilor de iarnă, constituie pentru etnicii ucraineni din Dobrogea un eveniment major din viata lor socio-culturală.
Datorită conditiilor actuale, emotiile sunt mult mai mari, fiind generate si de faptul ca revenirea la familia traditională  are loc cu membrii  plecati prin intreaga lume (SUA, Canada, Spania, Italia, Cipru, etc.) atunci cand acest eveniment se produce iar cand familia nu se reuneste suntem nevoiti să apelăm la tehnica de comunicare actuală pentru a schimba cateva impresii cu  rudele (copii, nepoti, etc.) familiei sau prieteni, cunoscuti.
Cu toate aceste impedimente, membrii filialei UUR Tulcea s-au pregătit si au desfasurat actiuni culturale menite sa reliefeze rolul important pe care sărbatorile de iarna îl au în viata noastră. Manifestarile dedicate acestui eveniment socio-religios, au debutat începand cu data de 18 decembrie cand ansamblul de cantece si dansuri "Zadunasika Sici" din Tulcea (copii si tineret) sub coordonarea Amaliei Trifan, Teodora Cordon si Stefana Cernencu au prezentat un program bine conturat ce a cuprins obiceiuri si traditii ucrainene în cadrul manifestării dedicate zilei de 18 decembrie, ziua minoritatilor nationale din Romania, la care au participat toate minoritatile din judetul nostru.
            Dupa aceasta, la sediul filialei noastre, copii au primit vizita lui Mos  Craciun, unde au fost rasplatiti pentru activitatea lor cu dulciuri de calitate asigurate prin grija UUR, iar actiunea s-a încheiat cu cantece si poezii adecvate momentului.
            Pungile cu dulciuri au fost distribuite ulterior si tuturor copiilor care studiaza limba ucraineana ca limbă maternă, prin grija presedintilor de organizatii locale si a profesorilor.
In perioada 20 -21 decembrie  împreuna  cu grupurile vocale,Veselka, din Caraorman si Perva Zora din Sulina am participat cu placere si entuziasm la Festivalul de colinde de la Timisoara,unde cred ca am reprezentat cu cinste filiala Tulcea.     
    In cadrul organizatiei locale, în perioada 18-28 decembrie si începand cu 5 ianuarie pana la 20 ianuarie au avut loc manifestari dedicate sărbatorilor de iarna unde copiii, tinerii si varstnicii au prezentat diferite obiceiuri de iarna (colinde, uraturi, malanca, etc) prilej cu care atat membrii nostri cat si invitatii si-au amintit despre copilarie si aceste frumoase obiceiuri.
            Dar cea mai importanta manifestare a acestor sarbatori s-a desfasurat in perioada 10-11 ianuarie, cand impreuna cu o delegatie consistentă din Ucraina, am pregatit si desfasurat actiunea intitulata sugestiv „Seara Culturala Ucraineană”, manifestare care s-a bucurat de un succes real  in randul publicului numeros participant la actiune.
            Pregatirea actiunii a început de fapt, cu doua luni în urma cand aflandu-ma la Kiev în cadrul delegatiei participante la lucrarile Congresului mondial al ucrainenilor, la sugestia prietenului si colaboratorului nostru Valentyn Sperkach am făcut cunostinta cu doctor Mykola Prodanciuc, directorul Institutului de toxicologie din Kiev, unde spre surpriza mea am luat cunostintă cu o expozitie de pictura cu o tematica specială si anume prezentarea unor aspecte din cadrul unor batalii purtate de cazacii zaporojeni iar in paralel mai multe tablouri legate de domnia lui Stefan cel Mare.
            Prezentarea acestei colectii de pictura a facut-o personal dr. Prodanciuc iar faptul că am urmarit-o cu interes si discutiile purtate pe temele, cazăcimii si a domniei lui  Stefan cel Mare l-au convins probabil ca istoria este una din pasiunile mele si l-au facut sa afirme că daca timpul si resursele materiale îi vor permite, ne va face o surpriză, nouă ucrainenilor mai ales dupa ce i-am prezentat cateva aspecte legate de existenta cazacilor zaporojeni in cadrul Sicei de la Dunavat.
Dupa această vizită impresionantă, am păstrat legatura cu prietenii din Kiev si iata-ne la început de ianuarie 2019 cand gratie eforturilor sustinute de dr. Prodanciuc si echipa sa, am reusit ca în seara zilei de 10 ianuarie să reusim în timp record, vernisarea acestei expozitii in fata unui public numeros si de specialitate unde comentariile au fost impresionante la adresa pictorului care le-a realizat, Andriy Kholomenyuk.  
Actiunea s-a desfasurat la Centrul  Cultural „Jean Bart” din Tulcea, la care au participat si oficialitati din partea administratiei locale în frunte cu primarul orasului Constatin Hogea.
In alocutiunea sa dr.Mykola Prodanchuk ,a impresionat la modul cel mai înalt,publicul prezent ,multumind ,la propriu,gliei strabune romanesti pentru faptul ca a permis etnicilor ucraineni sa –si pastreze identitatea, religia si valorile culturale si acest fenomen este actual si astazi.     Dupa încheierea acestei actiuni am intrat în sala de spectacole a Centrului Cultural unde in prezenta lui Sergii Afanasiev, producator, Chabaniuk Vladyslav, regizor, Marina Yurchack si Vasyl Seredenko, în rolurile principale, a avut loc premiera filmului artistic „Cazacul Negru” film inspirat dintr-un cunoscut basm ucrainean. Inainte de începrea filmului, pe scenă, din partea UUR, am înmanat diplome de excelentă pentru contributia adusă la sustinerea culturii ucrainene la Tulcea, după care într-o atmosferă de sărbatoare autentică generată de aceste evenimente Svitlana Myrvoda si Volodymyr Honskyi, artisti consacrati în Ucraina, au oferit publicului momente muzicale de neuitat
            Dupa vizionarea în premieră a filmului, impresiile au fost deosebite, foarte multi dintre etnicii ucraneni au apreciat foarte bine această actiune pregatită si prezentată împreuna cu delegatia ucraineana. Atat Vasil Seredenko, Marina Yurchack cat si ceilalti membrii ai delegatiei  au fost impresionati de primirea caldă de care s-au bucurat in cadrul comunitatii noastre. Atat la vernisarea expozitiei, cat si în prezentarea filmului, alocutiunile rostite de Valentyn Spercach, laureat al premiului de stat Taras Sevcenko si prof. Vyaceslav Kushnyr, decanul Facultatii de Istorie si Filozofie din carul Universitatii de Stat din Odessa,  au amplificat valoarea manifestarilor noastre în mod consistent.
            A doua zi, la sediul filialei UUR, într-o atmosferă de sărbatoare, în prezenta delegatiei din Ucraina si a comunitatii noastre, am  prezentat traditii si obiceiuri de iarna în care conlindele, urarile si cantecele de sarbatoare au contribuit din plin la crearea acestei atmosfere de sărbatoare, astfel rand pe rand, Svetlana Mirvoda, Volodymyr Honskyi tineretul si membrii  grupului vocal "Zadunaiska Sici" s-au întrecut pe sine prin poezia si cantecul prezentate în fata participantilor.
            Manifestarea s-a încheiat cu aprecieri laudative la adresa acestei actiuni si cu gandul de a continua aceste actiuni culturale menite să sprijine si sa contribuie din plin la pastrarea traditiilor etnicilor ucraineni în Dobrogea de Nord.
            Pana pe data de 20 ianuarie si în cadrul organizatiilor locale, Ciucurova, Fantana Mare, Chilia, Letea, Sf. Gheorghe, Crisan, Caraorman si Murighiol, s-au desfasurat actiuni dedicate sarbatorilor de iarna  continuand atat în prezenta membrilor filialei noastre cat si a invitatilor sositi în zonă, actiuni care s-au bucurat de succes si au fost prezentate atat in   cadrul mass-mediei locale cat si în alte medii de comunicare.                   
  De remarcat, este si debutul grupului vocal Yasna Zora din Murighiol, coordonator,Iordana Ivanov, care ne-a reprezentat cu cinste la Sighetu-Marmatiei, la Festivalul de colinde si obiceiuri de iarna.

In incheiere, multumesc delegatiei din Ucraina pentru gestul deosebit de a dona  tablourile, filialei UUR Tulcea, fapt care scoate în evidentă ca sunt si persoane care doresc si pot contribui la mentinerea si dezvoltarea culturii traditionale ucrainene.
Multumesc personal dr. Mykola Prodanchuk si artistului Andriy Kholomenyuk pentru efortul deosebit in pregatirea acestei colectii precum si celorlalti membrii  implicati în acest proiect deosebit: Sergii Afanasiev, Maryna Yurchak, Volodymyr Tunik, Vasyl Seredenko, Vladyslav Chabaniuk, Volodymyr  Honsky, Svitlana Myrvoda, Valentyn Spercach, Natalia Petrova si Viaceslav Kusnir pentru contributia majora in realizarea acestei actiuni de amploare a comunitatii noastre.
            Multumesc si membrilor ansamblului de cantece si dansuri Zadunaiska Sici din Tulcea pentru implicare precum si tuturor membrilor filialei noastre care s-au implicat în realizarea acestor actiuni ample dedicate sarbatorilor de iarna.
            La final din partea conducerii filialei UUR-Tulcea, va dorim un final mult mai bun, multă sanatate, multe realizari si cu speranta ca etnicii ucraineni din Romania sunt si vor ramane acea punte de legatura între Romania si Ucraina dar si cu celălalte tari unde traiesc etnici ucraineni.


                                                                                                      















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu