Tulcea in sarbatoare, gratie Festivalului International de Folclor Ucrainean 2011


Prin luna Ianuarie, in cadrul sedintei Consiliului de conducere a U.U.R , filiala Tulcea se stabilea ca in actiunile ce se vor desfasura la nivelul judetului Tulcea sa se includa si un festival pe durata a 2-3 zile , festival care sa aduca in fata publicului tulcean valorile artei traditionale ucrainene, mai ales ca in urma cu multi ani tot aici la Tulcea a fost organizat acest eveniment .

Timpul a trecut suficient de repede si iata ca la inceputul lunii Iulie am intrat in linie dreapta cu pregatirile destinate desfasurarii Festivalului international de folclor ucrainean, editia a VI-a care s-a desfasurat la Tulcea.

Trecand peste problemele inerente care apar intotdeauna cand e vorba de organizare, logistica, probleme legate de documentele aferente invitatiilor necesare, incet incet impreuna cu partenerul nostru de nadejde, Primaria Municipiului Tulcea, in ziua de 16 .07, orele 13.30, in sala de conferinte a hotelului Select, festivalul nostru a debutat cu un simpozion pe tema “Folclorul ucrainean incotro?”, simpozion la care pe langa reprezentantii mass-media, invitati si participant am prezentat si concluzionat cateva chestiuni legate de starea actuala a folclorului ucrainean, modul de pastrare al acestuia si ceea ce este mai important identificarea de noi modalitati de transmitere a acestuia generatiilor viitoare.
Chiar daca simpozionul s-a desfasurat pe parcursul unei ore, discutiile pe tema folclorului ucrainean au continuat pe toata durata desfasurarii festivalului fapt ce demonstreaza inca o data ca inca mai sunt persoane in a caror preocupari se regaseste pregnant folclorul traditional ucrainean si in mod evident problemele adiacente acestuia.
Dupa o scurta vizita la Monumentul Independentei situate Colnicul Horei si o vizita la Acvariul situate in incinta Muzeului de Istorie Naturala din Tulcea si cateva clipe de odihna bine meritate, participantii la festival insotiti de oficialitati si in prezenta unui public numeros, echipati in costume traditionale care mai de care mai frumoase au parcurs itinerariul : Casa Cartii, Faleza Dunarii, Strada Unirii si Piata Mircea cel Batran, aratand publicului spectator frumusetea obiceiurilor, cantecelor si dansurilor ucrainene, toate acestea dublate de o estetica deosebita a costumelor traditionale ucrainene .
Ajunsi in Piata Mircea cel Batran, dupa ce am gustat din ospitalitatea gazdelor, Aurora Calenic si Adrian Cernencu, care ne-au oferit traditional paine cu sare, toti participantii pe un fond musical ucrainean adecvat s-au prin intr-o hora impresionanta unde pe parcursul a 10 -15 minute dansatorii nostri au demonstrat valoarea si autenticitatea dansului ucrainean in aplauzele publicului spectator din ce in ce mai numeros.

Cu toate ca soarele era inca fierbinte, timpul, prietenul si in acelasi timp dusmanul vesnic al omului, ne-a adus aminte ca avem un program stabilit astfel ca am inceput spectacolul.

Pe scena a urcat pesedintele filialei U.U.R Tulcea, Dumitru Cernencu, care in deschidere a subliniat succinct importanta Festivalului International de Folclor Ucrainean pentru urbea noastra, atat pentru etnia ucraineana cat si pentru peisajul socio-cultural al orasului, mai ales acum cand Tulcea paseste incet dar din ce in ce mai sigur in randul "cetatilor" cu valoare europeana.

Au fost invitati sa urce pe scena presedintele Uniunii Ucrainenilor din Romania, deputat Stefan Buciuta, reprezentantul M.C.P.N, doamna Iaroslava Colotelo, prefectul judetului Tulcea, domnul Vasile Gudu, Sfintia Sa Visarion, episcopul Tulcii, si partenerul nostru permanent, primaria Tulcea, reprezentata de domnul Constantin Hogea, primarul orasului. Rand pe rand, invitatii au reliefat prin alocutiunile rostite importanta festivalului in peisajul cultural tulcean si nu numai, au urat success tuturor participantilor la festival incheind intr-o nota optimista ca in viitor acest festival va dainui.





Dupa incheierea alocutiunilor festivalul nostru a debutat prin deschiderea programului de catre ansamblul de cantece si dansuri Zadunaisca Sici din Tulcea,ansamblu coordonat de doamna Maria Carabin si profesor Danut Mironov, iar la tineret de catre Lioara Teodorov, care prin programul prezentat, program care a cuprins cantece traditionale ucrainene ( Tuman iarom, U vesnevomu sadocicu, Ihale cozache, Cervona roja, etc ) si suite de dansuri tematice si traditionale ucrainene la care si-au adus aportul atat seniorii ansamblului cat si grupele de copii si tineret din Tulcea.


Sunt convins ca programul prezentat in cadrul festivalului s-a bucurat de succes marturie fiind aplauzele indelungi ale publicului spectator.





Spectacolul nostru a continuat cu prezenta pe scena a corului reunit Holos Ucraintiv din Caras-Severin, dirijor profesor Ivan Liber, care a interpretat cateva cantece ucrainene din zona Banatului, din care nu au lipsit melodiile : Oi zatsvila liscenonica, Moje ricica znaie, Lichila zuzulea, etc. Profesionalismul si aranjamentul muzical si calitatea interpretarii nu au trecut neobservate fiind rasplatite cu indelungi aplauze. In continuare a ucat pe scena trupa de dansatori Zelenei Barvinoc din Lugoj, coordonator Raliuca Teslevici care au surprins in mod placut publicul prin tematica variata si originalitatea interpretarii dansurilor prezentate publicului.




Reactia publicului a fost pe masura, intensitatea aplauzelor fiind o reactie absolut normala. Pe scena festivalului a urcat si corul mixt Roniavschi Holose si trupa de dans Sokole din Rona de sus jud Maramures, coordinator doamna Geta Petretchi care prin programul generos de cantece si dansuri au produs o vie impresie publicului spectator, aratand inca o data frumusetea cantului, portului traditional si a dansului ucrainean.

Dar iata ca a venit momentul ca pe scena sa urce si primii invitati din Ucraina si astfel a urcat pe scena grupul vocal Zoretvit, coordinator Eleonora Sapchina, grup care a impresionat prin programul artistic prezentat atat prin tinuta artistica, cat si prin aranjamentul muzical si interpretare dand impresia cum spunea cineva ca scena a devenit neincapatoare, desi pe scena erau doar 6 fete tinere si talentate.



Dupa impresia deosebita creeata de fetele de la Odesa a urcat pe scena ansamblul de dansuri Kozaciok din Balcauti jud. Suceava, coordonator Jeanina Chalapco, ansamblu care a impresionat in mod cert publicul spectator prin suitele de dansuri prezentate, dansuri in care tinerii dansatori au stralucit prin figurile pline de virtuozitate demonstrate pe scena.



Intensitatea figurilor de dans dificile, amplitudinea si estetica sariturilor, imbinarea pasilor de dans si efortul deosebit depus de tinerii dansatori au fost rasplatite in finalul programului prezentat cu vii si indelungi aplauze.


Din pacate, ne-am apropiat si de finalul programului nostru unde pe scena a evoluat ansamblul traditional de banduriste Ciarivni Struni din Lviv, Ucraina, al caror program artistic sub bagheta doamnei Irina Sodomora, precum si aranjamentele muzicale ne-au trimis intr-o alta lume, impresionandu-ne prin caldura bandurei si interpretarea deosebita a tinerelor ucrainence, a caror costume traditionale ucrainene erau pe masura programului artistic prezentat.




In aplauzele indelungi ale publicului spectator programul nostru artistic a luat sfarsit nu inainte de a multumi tuturor participantilor la festival pentru eforturile deosebite depuse in vederea participarii la acesta, pentru programele artistice deosebite prezentate publicului si bineinteles publicului spectator care a fost alaturi de noi pe parcursul festivalului si ne-a incurajat cu aplauze binemeritate.

A urmat o noapte de odihna, schimburi de pareri, comentarii,etc. si am considerat normal ca acest festival sa il incheiem, oferind o excursie in Delta Dunarii pe catamaran, excursie care speram ca va contribui la mentinerea tonusului atat de necesar artistilor nostri, atat din Tulcea cat si din Banat, Maramures, Bucovina si bineinteles Ucraina. In final nu puteam incheia decat cu un “laudatio” tuturor celor care au fost alaturi de mine in pregatirea, organizarea,desfasurarea si incheierea activitatilor si actiunilor legate de Festivalul International de Folclor Ucrainean 2011, editia a VI-a care s-a desfasurat la Tulcea.

Sa speram ca la anul organizatorii editiei a VII-a a acestui festival vor depune macar aceleasi eforturi pentru ca festivalul sa devina reprezentativ pentru etnia ucraineana din Romania.

Dumitru Cernencu







8 comentarii:

  1. Minunat spectacol. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu mi-am putut imagina ca acest grup de oameni inimosi pot organiza un spectacol de asa anvergura.
    Va multumim pentru clipele frumoase petrecute alaturi de voi si de invitatii dv.
    A-ti reusit sa dati un plus comunitatii si orasului Tulcea.
    Un admirator de etnie turco-tatara

    RăspundețiȘtergere
  3. Felicitari TULCEA!Bravo!
    Felicitari tavaris presedinte Mitica Cernencu!
    Felicitari tinerei doamne Lioara si intregului colectiv care a contribuit la efortul organizarii unui asemenea Festival! A fost munca multa in spatele organizarii unui asemenea Festival, cu atat mai mult ca am inteles ca nici o etnie deocamdata nu a organizat asa ceva in Tulcea, dar a meritat!
    Totul a fost foarte bine gindit si organizat ( cu mici exceptii).
    Serghei Belibrov

    RăspundețiȘtergere
  4. Frumos spectacol. Sa mai organizati si alta data.
    Cosencu V.

    RăspundețiȘtergere
  5. A fost frumos, mare lucru sa poti reuni atatea grupuri si oficialitati. Cazacii cei mici au fost ca o revelatie pe scena din Tulcea, dar si fetele din Ucraina, sa nu-i uitam si pe copilasii din Tulcea si toti cei care au participat.

    RăspundețiȘtergere
  6. V-am vazut pe faleza orasului si ca un teleghidat v-am urmat si am vazut si spectacolul- frumos.
    Intrebare: De ce pe faleza nu am vazut si grupul "Carabin" din Tulcea???

    RăspundețiȘtergere
  7. A fost pentru noi ucrainenii din Tulcea o zi de sarbatoare.
    Regret enorm ca nu mi-am ascultat parintii si nu am vrut sa vb macar acasa lb ucraineana... acum as vrea macar copii mei sa invete limba si traditiile.
    Sa nu uite ca la origini sunt " hahla"
    E frumos ca mai sunt oameni care se implica si am inteles ca sub forma de voluntariat...
    Stepanencu M.

    RăspundețiȘtergere