Festivalul Interetnic Galati

                     Catre sfarsitul lunii iulie am fost informati de catre reprezentantii C.J. Tulcea - departmentul  cultura ca doresc sa ne invite la un festival interetnic, in cadrul Euroregiunii  Dunarii de jos, care se va desfasura in perioada 11-14.08.2011 la Galati . Delegatia filialei noastre urma sa reprezenta judetul Tulcea in cadrul manifestarii, urmand sa faca parte dintr-un amplu grup de circa 80 de persoane.
                          Invitatia suna ca o provocare si am considerat ca fiind oportuna in vederea promovarii valorilor ucrainene mai ales ca in Galati se afla o comunitate numeroasa de ucraineni veniti din satele din Delta Dunarii ( Chilia Veche, Letea, Caraorman, Crisan, Sfantu Gheorghe, Murighiol, Ceatalchioi, Pardina, etc .) si cu speranta, ca vom putea stabili si alte legaturi culturale cu cetateni din Ucraina si Republica Moldova.
                        Catre sfarsitul lunii iulie luand legatura cu  organizatorii de la Galati, am aflat cu surprindere, ca Tulcea nu se mai implica in asigurarea transportului la Galati cum fusese stabilit initial si ca organizatorii ne vor asigura si transportul pe langa cazare si masa numai sa ne prezentam la festival.
                       Astfel ca in dimineata zilei de 13.08.2011, tinerii de la ,,Zadunaiska Sici”  impreuna cu ansamblul ,,Kainannalar “ ( Soacrele ) reprezentand minoritatea turca din Tulcea ne-am deplasat catre Galati unde am fost asteptati si intampinati cu caldura de catre organizatorii  care ne-au asigurat cele necesare .
                       Dupa putina odihna si o scurta repetititie, seara am participat la spectacolul oferit de ansamblurile participante din Georgia, Ucraina, Republica Moldova si Romania, programul nostrum fiind deschis de Laura Doroftei cu melodia ,,Soarele” din repertoriul cunoscutei interprete Any Lorak, continuand cu melodia ,,Horila sosna” interpretata de Laura Doroftei, Mirela Brailovschi si Madalin Baccela. Dupa un foarte scurt ,, respiro “am urcat pe scena unde pe o melodie lirica am prezentat publicului spectator din ce in ce mai numeros o deschidere de program care a cuprins elemente de dans traditional impletite artistic cu miscari si pasi de dans venite parca din baletul clasic  fapt care a impresionat in mod cert publicul, dovada fiind aplauzele prelungite .
                    Programul nostru a continuat cu doua suite de dansuri in care tinerii nostrii : Theodora Burta , Florina Spac, Angela Pavlov, Aurora Calenic, Laura Doroftei, Mirela Brailovschi, David Nichiforov, Marian Nicolov, Madalin Baccela, Adrian Cernencu si Marian Danilencu  sub coordonarea coregrafei Lioara Teodorov,  au prezentat pe scena frumusetea dansului traditional ucrainean, presarat cu cateva surprize in care baietii au stralucit, dar si  eleganta si estetica costumelor traditionale purtate de tineri.
                   Desi conform algoritmului festivalului pentru spectacolul de gala ce urma a doua zi locurile fusesera ocupate  de cinci formatii artistice, se pare ca impresia produsa de tinerii nostrii pe scena festivalului din Galati a fost de anvergura, aplauzele indelungi oferite cu generozitate de publicul spectator au fost o dovada certa, fapt ce a dus ca organizatorii festivalului impreuna cu juriul deliberator sa hotarasca in unanimitate includerea ansamblului ,,Zadunaiska Sici” in spectacolul de gala .
                      Despre includerea noastra in spectacolul de gala am aflat si noi a doua zi fapt care ne-a mobilizat mai ales ca trebuia sa prezentam un scurt dar concludent program artistic  timp de 7 – 8 minute .
                      In dimineata zilei de 14.08.2011 am participat la o sedinta festiva in cadrul Euroregiunii Dunarea de jos prezidata de d-nul.Eugen Chebac, presedintele C.J.Galati si presedintele Euroregiunii ,,Dunarea de jos", remarcand prezenta reprezentantilor din raionul Cahul ( Republica Moldova ), regiunea Odessa si reprezentanti ai guvernului Romaniei.
                     Personal ma asteptam ca reprezentantii Ucrainei sa ia legatura cu noi si  sa-i incurajeze pe tineri macar din politete dar asteptarile mele au fost zadarnice astfel ca a trebuit sa ma multumesc cu multumiri sincere din partea organizatorilor, multumiri pe care le-am transmis tinerilor nostril.
                      De remarcat este faptul ca la spectacolul de gala in prezenta aceluiasi public numeros , unde din 18 formatii  participante la festival au fost selectionate doar  5 formatii artistice , tinerii nostrii s-au intrecut pe sine aratand inca o data publicului valoarea si virtuozitatea dansului traditional ucrainean , demonstrand inca o data ca selectia lor in spectacolul de gala nu a fost o intamplare,ci un merit.
                     Am parasit festivalul interetnic al euroregiunii ,, Dunarea de  jos” cu satisfactia ca tinerii nostrii au aratat publicului ceva din arta si traditia noastra ucraineana , bucurosi ca cetatenii romani de etnie ucraineana din Galati  si nu numai ne-au primit cu bratele deschise si multumiti de faptul ca in ciuda catorva pareri reticente ale unor ,,specialisti” am fost incurajati sa continuam proiectul pe care l-am inceput .
                   La final se cuvine sa multumim calduros gazdelor noastre Aurelia Domniteanu si Mihaela Horhocea pentru caldura si prietenia pe care au manifestat-o permanent pe timpul sederii noastre in Galati si le asiguram ca vom raspunde cu placere oricand invitatiilor viitoare .
DUMITRU  CERNENCU











9 comentarii:

  1. Ati fost deosebiti.
    Mi-a placut evolutia voastra pe scena si implicit in afara ei.
    Cand v-am vazut cum evoluati am simtit si eu ca am radacini (nu in totalitate ci numai pe jumatate)ucrainene.
    Mi-ar placea, sa vad asa ceva si la noi in Galati.

    RăspundețiȘtergere
  2. O prezenta placuta a fost aparitia voastra pe scena din Galati, va mai asteptam, poate asa veti reusi sa-i starniti si pe cei care se afla un fruntea comunitatii din orasul nostru.
    Se vede ca cei implicati nu sunt interesati sa promoveze cultura si traditia ucrainenilor din Romania - oras Galati - unde sunt foarte multi etnici ucraineni.
    Mult succes in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  3. PREZENTA SCENICA, GRATIE, FRUMUSETE ZIMBET E TOT CE AVETI BRAVO CA PROMOVATI ACEASTA ETNIE SI STITI SA ESITI IN EVIDENTA MA BUCUR PENTRU VOI ATI FOST EXCEPTIONALI LA GALATI VA UREZ SUCCES IN CIUDA BIRFELOR PE CARE UMBLA PE LA COLTURI E, SUNT SI EI INVIDIOSI VA PUB.

    RăspundețiȘtergere
  4. FRUMOS V-AM VAZUT LA GALATI ATI FOST EXCEPTIONALI AM CREZUT CA SUNTETI DIN UCRAINA CIND V-AM VAZUT IN ACELE COSTUME FRUMOASE NU AVEATI CUM SA NU FITI REMARCATI CULOAREA, ZIMBETUL, SI FRUMUSETEA VOASTRA ATI STIUT SA FACETI UN SPECTACOL SUPER TARE CIND AM VAZUT CUM VA APLAUDAU CEI DIN RENI -UCRAINA SI CUM VA INCURAJAU BRAVO CELOR CE SE OCUPA DE VOI FELICITARI.

    RăspundețiȘtergere
  5. AM VAZUT CA ATI EVOLUAT INCET SI BINE UN ANSAMBLU CARE CREDEAM CA NU MAI ARE VITOR AM CREZUT CA NU SE MAI RENOIESTE DAR VAD CA CEL CE ESTE LA ORA ACTUALA PRESEDINTE STIE SA ATRAGA TINERETUL E BINE CA ARE INCREDERE IN EI EI VA REPREZITA PE MAI DEPARTE SUCCES .

    RăspundețiȘtergere
  6. VAD CA ZADUNAISKAIASICI ANSAMBLU CEL VECHI NU MAI STIE SA IASA IN EVIDENTA MAI RENOITIVA REPERTORIUL E BINE CA TINERI VA REPREZINTA CA ALFEL NU STIU DACA MAI EXISTAI, INCERCATI SA RENOITI SI ANSAMBLU CU PERSOANE MAI TINERE SUCCES PE MAI DEPARTE SI NUI INDEPARTATI PE TINERI VA REPREZINTA SA STITI LA ORA ACTUALA.

    RăspundețiȘtergere
  7. SUNETI MINUNATI SI BRAVO ACELEI DOAMNE CARE STIE SA SE IMPLICE IN ACEASTA OGANIZATIE NU VA DATI BATUTI ESTE DEJA INVIDIE DIN PARTEA UNOR ORGANIZATI STIU ASTA CA AM AUZIT MICI BIRFE INVIDIA VORBESTE ASTA E BINE CA SUNTETI SI MAI MULT BABATI IN SEAMA DE OAMENI RAI CARE NU SUNT IN STARE SA FACA CE FACETI VOI SA FITI MINDRI DE VOI CAPUL SUS SI MAI DEPARTE

    RăspundețiȘtergere
  8. Se vede ca puneti suflet in ce faceti.
    Sunteti foarte frumosi!
    Succes pe mai departe.
    Livia

    RăspundețiȘtergere