Festival Reni


             In ciuda problemelor  aparute de ordin intern, la insistentele repetate, am reusit ca in ziua de 19 noiembrie 2016, sa particip cu o delegatie la Festivalul "Simtiti Ucraina cu Inima"  organizat de catre Centrul de Cultura din orasul Reni.
           Astfel delegatia noastra formata din Dumitru Cernencu - presedinte UUR Tulcea, Dumitru Danilencu - prim-vicepresedinte, Gheorghe Munteanu - secretar al organiatiei UUR Tulcea si Gheorghe Toader-membru, am ajuns in jurul pranzului la Reni, oras situat pe malul stang al Dunarii, in Ucraina.
Orasul Reni s-a facut remarcat incepand cu anul 1916 cand au inceput sa se desfasoare activitati portuare.  Pentru noi, natiunea romana, pe timpul regelui Carol I, cand  Reni era sub administrare romaneasca, o parte din ranitii de la razboiul de independenta din 1877 au fost tratati la spitalul de campanie din Reni, iar urmele administratiei romanesti mai persista si azi  in Reni, dovada fiind o parte din cladirile construite in acea vreme, monumente, inscrisuri oficiale, etc.
Interesant pentru orasul Reni ar fi componenta populatiei orasului cifrata la 20.000 de persoane, constituita din 10.000 romani (moldoveni) si aproximativ 10.000  rusi, gagauzi, ucraineni, bulgari, etc.
Mentionez ca inca de la intrare in Ucraina in punctul de control al frontierei Reni am fost intampinati de o delegatie oficiala, condusa de domnul Zuyev Oleg, presedintele consiliului raional Reni care in numele organizatorilor, ne-a primit cu paine, sare si un pahar cu vin ne-a urat bun venit pe pamantul Ucrainei si la festival.

Impreuna cu delegatia ucraineana ne-am deplasat in piata centrala a orasului unde am depus o floare la monumentul eroilor locali decedati in luptele din Afganistan si nu numai, dupa care a fost pastrat un moment de reculegere.
Urmatoarea oprire a constituit-o vizita la muzeul de arta traditionala din Reni, unde spre bucuria noastra fusese inaugurata o impresionanta si interesanta expozitie de prosoape traditionale ucrainene.
Pe parcursul vizionarii expozitiei am aflat valoarea, importanta si perenitatea pe care poporul ucrainean o acorda acestei  ''institutii a prosopului traditional ucrainean'', a diversitatii cromaticii utilizate, a importantei si a mesajelor transmise  de culori.
Astfel am aflat ca intotdeauna vor fi utilizate culorile: rosu - pentru a marca culoarea soarelui, a bunatatii; albastru - pentru a marca limpezimea cerului, bogatia apelor.
Am aflat ca nu se foloseste culoarea neagra si din diverse motive populare care se coseau pe prosoape nu se brodau cuci pentru ca reprezentau singuratatea, in schimb se brodau privighetori pentru ca acestea au familii, cresc si hranesc pui si a caror cantec se aude de dimineata pana seara pe campiile ucraienene.
Totodata am aflat importanta , simbolistica si valoarea prosopului utilizat in ceremonialul casatoriei. Astfel, viitoarea mireasa trebuie sa  brodeze singura cele 12 prosoape care simbolizeaza lunile anului, iar in cazul in care ar fi  ajutata de altcineva, in viitoarea ei  familie, ar putea exista imixtiuni nedorite care ii vor periclita casnicia, precum si faptul ca la intrare in biserica mirii erau legati cu un prosop pentru a simboliza legamantul tainic si sfant al casatoriei, precum si trainicia acestei uniri.
Tot ca un element interesant am aflat ca painea cea de toate zilele nu se aseaza niciodata pe lemn ci pe un prosop cu care este si acoperita. Dupa incheierea vizitei la muzeul de istorie si arta traditionala ne-am deplasat la Casa de cultura din Reni unde reprezentantii nostri, Gheorghe Munteanu si Gheorghe Toader si-au pregatit cu migala  expozitia, colectia de portrete si peisajul deltaic pentru a fi prezentate participantilor la festival, activitate care s-a bucurat de succes in randul vizitatorilor.
Concomitent cu prezentarea si vizitarea expozitiei noastre am participat rand pe rand la actiunea de brodare a unui prosop lung de 7 metri si lat de 1 metru prin coaserea a cate unei frunzulite, flori sau alt detaliu, acest prosop urmand a fi expus dupa finalizare la muzeul de arta din Odesa si cu numele celor care si-au adus contributia la aceasta.
Dupa deschiderea oficiala a festivalului, in organizarea si regia directorului Centrului de cultura din Reni, d-na Marina Muntian, pe scena au urcat rand pe rand copii, juniori si seniori care au prezentat un program artistitc foarte bine pregatit, unde am remarcat pe langa ritmicitate, inspiratie si vigoare, eleganta si gratie demna de balerini autentici in cadrul echipelor de dans.
De asemenea, am remarcat colectivele centrului de cultura care au interpretat cu multa precizie si disciplina muzicala cantecele pregatite. Ca invitat de onoare a participat de la Centrul de cultura din Odesa grupul vocal, coordonat de doamna Eleonora Sapkina, o veche cunostinta de-a noastra care cu cativa ani in urma a participat si la un festival de folclor ucrainean la Tulcea.
Programul prezentat de grupul vocal din Odesa a aratat inca o data valoarea folclorului traiditional ucrainean talentul si procuparea componentelor grupului pentru a face arta din ceea ce fac cu placere.
Am parasit festivalul incarcati cu emotii pozitive, bucurosi de faptul ca am vazut ceva frumos si reprezentativ pentru noi ucrainenii, dar si cu regretul ca vizita a fost scurta si noi tulcenii n-am putut participa la festival si cu un grup vocal instrumental din Romania pentru a le arata ca si  noi stapanim bine arta cantecului traditional ucrainean.Cred ca este de datoria noastra sa reprezentam cu cinste etnia noastra oriunde suntem invitati, iar acest atribut nu este facultativ ci constituie o indatorire de onoare a noastra
Sper ca aceste activitati se vor normaliza in viitor si cred ca nu numai numarul este determinant ci si calitatea   oamenilor  care  se implica in diverse proiecte.



















































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu