Zilele culturii ucrainene la Chilia VecheZiua de 8 noiembrie, zi in care crestinii ortodocsi praznuiesc Sfiintii Arhangheli Mihail si Gavril, va ramane cu siguranta pentru ceva vreme in memoria locuitorilor comunei Chilia Veche din judetul   nostru.
Facind aceasta afirmatie, ma gindesc la faptul ca in paralel cu hramul bisericii Sfintii Arhanghel Mihail si Gavril din Chilia Veche, comunitatea noastra ucraineana, a contribuit din plin ca aceasta manifestare  sa devina una memorabila.
Astfel, in dimineata zilei de 8 noiembrie au inceput sa soseasca rind pe rind, membrii organizatiei noastre judetene din localitatile, Tulcea, Telita, Pardina, Letea, etc. care, impreuna cu locuitorii comunei Chilia Veche au participat la slujba religioasa dedicata celebrarii Sfintilor Arhangheli  Mihail si Gavril, ceremonial religios sustinut de catre cinci preoti, in frunte cu preotul paroh al localitatii .Am remarcat prezenta la aceasta actiune a Consilierului Presedintelui Consiliului Judetean Tulcea, Lucian Eduard Simion, precum si a primarului localitatii, Georgeta Ciupitu alaturi de viceprimarului Octavian Minea.
Dupa slujba religioasa intreaga suflare a participat la o masa oferita de comunitatea locala, unde gospodinele  comunei au pus suflet in pregatirea unui meniu diversificat care a fost foarte bine apreciat de catre participanti, pe timpul caruia s-au auzit cateva melodii ucrainene, intrpretate de grupul vocal instrumental " Dunai" din Pardina.
Incepind cu orele 12.30, ne-am deplasat catre Cminul Cultural din localitate, recent reabilitat, unde am discutat pe marginea importantei prazniculu religios si despre aportul adus de catre comunitatea locala ucraineana, in viata social-culturala.
Incepind cu ora 14.00 dupa o alocutiune rostita de primarul localitatii,doamna Georgeta Ciupitu, prin care a multumit celor prezenti pentru participare la actiune, a inceput programul artistic propriu-zis.
Programul  a debutat  cu  cantece si dansuri nord-dobrogene, prezentat de grupul  de copii de la Scoala Gimnaziala din localitate,  coordonator Marioara Jelescu.

Pe linga dansurile si melodiile interpretate de catre copii am remarcat pe Ionut Jelescu, Catalin Savlovschi, Ionut Gavriliuc si Nelu Acsentiev, care au prezentat cu mult aplomb si talent autentic cateva figuri impresionante, figuri de dans ce se regasesc in cunoscutul dans ucrainean "Hopak".
Felicitari inca o data, doamnei Marioara Jelescu pentru realizarile deosebite si este de apreciat efortul depus in ciuda timpului liber limitat.
Programul a continuat cu grupul vocal instrumental Dunai din Pardina, coordonator Dumitru Danilencu, care a interpretat cateva melodii ucrainene in stilul  sau caracteristic, fiind aplaudat la scena deschisa de catre spectatori.

Au mai urcat grupul vocal instrumental "Bila Roja"din Letea, coordonator Ion Maxim, in interpretarea caruia am remarcat cateva cantece vechi ucrainene, iar modul in care au fost interpretate  a fost foarte bine primit de catre publicul spectator.

Programul artistic a fost incheiat de catre gazda actiunii noastre, grupul vocal instrumental din Chilia Veche, coordonator Florea Lisavencu care a sustinut un micro recital de cantece ucrainene traditionale, la fel de bine primit de public si apreciat cum se cuvine prin aplauze indelungate.

Actiunea a continuat cu activitati de socalizare si cunoastere reciproca dublate de un veritabil dialog muzical, in care grupurile vocal instrumentale mai sus amintite rind pe rind, sau impreuna au interpretat mai multe cintece traditionale ucrainene care se regasesc doar in repertoriul ucrainenilor din nordul Dobrogei. melodii a caror autenticitate si vechime, dublate de o melodicitate aparte, starnesc aprecieri laudative unanime.
Consider ca aceasta manifestare si-a atins scopul propus prin aceea ca participantii la aceasta actiune au prezentat cateva aspecte din activitatea lor socio-culturala, iar publicul spectator a fost incintat si a apreciat cu discernamint valoarea cintecelor noastre ucrainene  iar socializarea si comunicarea au constituit. un pilon important al actiunii
Multumesc inca o data atat organizatorilor cat si participantilor  la actiune, pentru efortul depus la reusita deplina a acestui eveniment.
                                                                                                              Dumitru CERNENCU
                                                                                    presedintele Organizatiei Judetene Tulcea UUR


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu