Festivalul Borsului Pescaresc Ucrainean

Considerată, pe drept cuvânt, o adevărată perlă a naturii, Delta Dunării este recunoscută pentru valorile biodiversității naturale, cu porțiuni încă neatinse de om, cu o floră și o faună diversificată, aproape aceeași de peste două sute de ani. Aceasta i-a atras în mod miraculos pe înaintașii noștri, vestiții cazaci zaporojeni, prin bogățiile naturale oferite, similare cu cele din bălțile Niprului. Delta Dunării atrage și astăzi atenția asupra valorilor sale naturale, culturale și spirituale, prin faptul că, aici omul, cel care trăiește în Delta Dunării, a fost până de curând primul care, prin prezența sa firească, ecologică voluntară, ratională, profundă, a fost mereu cu gândul la generațiile viitoare și a utilizat coerent resursele naturale oferite, a asigurat perpetuarea speciilor și a îmbrățișat în mod constant armonia  cu natura.
            Este de remarcat că, o dată cu sosirea primilor “Zaporojeni” în Delta Dunării, aceștia au adus cu ei credința, obiceiurile și tradiția ucraineană, păstrate de-a lungul vremii, în ciuda atâtor vicisitudini.
            Din respect pentru înaintașii noștri și tradițiile acestora, ne-am gândit că la nivelul etniei noastre merită prezentată și promovată, în mod consistent, gastronomia ucraineana din Delta Dunării, cu ale sale preparate pe bază de pește, având în vedere că acest eveniment merită promovat local, național și internațional.
            Prin experiența acumulată de la edițiile precedente, prin discuțiile preparatorii purtate cu membrii noștri și ca urmare a sugestiilor primite de la alți cetățeni, ne-am străduit ca la această ediție să ne organizăm mai bine și să contribuim din plin la reușita acestui eveniment major.
            Conform planului stabilit pentru acest an privind proiectele culturale,  "Festivalul  Borșului Pescăresc” a coincis cu finalul unei acțiuni de anvergură culturală: „Festivalul de film căzăcesc”, desfășurat în perioada  23-30 iunie 2017, care a beneficiat de prezența unor invitați de seamă, atât din Ucraina, cât și din România.
În plină seară ucraineană, surpriza a venit din partea inimosului regizor ucrainean,  Valentyn Sperkach, care, dominat mai tot timpul, de „duhul căzăcesc” și prin contribuția financiară a unor ucraineni de suflet, au donat membrilor comunității noastre, mai ales copiilor, un instrument muzical de suflet al cazacilor – bandura. Această surpriză dă viață inițiativei noastre comune romano – ucrainene „Școala de bandură -2017”, de la Tulcea, organizată sub conducerea cunoscutei banduriste Svitlana Nikonorova.
Îmi face plăcere să menționez oaspeții de seamă prezenți la manifestarea noastră, cum ar fi Mihail Ratushni - Președintele Consiliului Mondial al Ucrainenenilor din diasporă, Alla Kendzera - șeful Secretariatului Societății pentru Relațiile cu Ucrainenii din străinătate al Ucrainei (Societatea "Ukrayina-Svit"),  Sperkach Valentyn - regizor și Secretar General, Volodymyr Gonskyi - artist, Nikanorova Svitlana – аrtistă.
Surpriza a venit și din partea U.U.R., prin faptul că, la acest impornant eveniment pentru comunitatea noastră, am primit vizita prezidiului U.U.R., în frunte cu domnul Deputat și Președinte al U.U.R. – Nicolae Miroslav Petrețchi, care a contribuit substanțial la reușita festivalului nostru.

Înainte de a da startul concursului am luat câteva măsuri organizatorice, legate de pregătirea celui mai bun loc pentru desfășurare, a ustensilelor necesare, a peștelui, legumelor etc., aspecte menite să contribuie la o mai bună organizare și desfășurare a concursului.
Începând cu ora 09.30 ni s-au alăturat oaspeți de seamă din administrația locală, domnul Dumitru Mergeani, vicepreședinte al Consiliului Judetean Tulcea și domnul Nicolae Raduș, primarul orașului Sulina. Alocuțiunile rostite de acestia si de către Presedintele U.U.R., domnul Nicolae Miroslav Petrețchi, domnul Mihail Ratushni, doamna Alla Kendzera, ne-au întărit convingerea că ceea ce facem noi, etnicii ucraineni, prin păstrarea și prezentarea tradițiilor noastre, nu este altceva decât o contribuție normală și necesară pentru promovarea și menținerea unui climat de conviețuire și toleranță, la nivelul directivelor Europene.
A urmat startul preparării borșului pescăresc ucrainean, unde au participat zece echipe. Surpriza a venit și din partea familiei Ratushni, care a pregătit un borș pescăresc zaporojan specific Cazacilor Zaporojeni din zona Niprului, în timp ce, din partea noastră, am consemnat debutul echipei din Murighiol, coordonată de Iordana Ivanov, preparatul lor fiind bine apreciat de către juriul concursului.
Timp de două ore, cât a durat prepararea borșului tradițional,  un alt „concurs” a prins viață,  un maraton artistic, la care grupurile-vocale: „Perva zora” din Sulina – coordonator Maria Crimschi, „Bila roja’’  din Letea -  coordonator Ion Maxim, „Bila makovka” din Chilia-Veche – coordonator Florea Lisavencu și „Rebalka” din Crișan – coordonator Lucica Gherman, au evoluat rând pe rând, contribuind din plin la conturarea unei bune dispoziții, menite să dea gust borșului de pește și să creeze o stare de armonie tuturor participanților.

La acest moment artistic au contribuit din plin și invitații noștri din Ucraina - Nikonorova Svitlana  si Volodymyr Gonskyi, care, atât în duet, cât și individual, prin stilul interpretativ și calitățile vocale  deosebite, puse atent în valoare, au contribuit din plin la calitatea actului artistic prezentat pentru participanții la acest eveniment.
Prin imaginile și interviurile realizate, echipa TVR, condusă de către realizatoarea emisiunii „Europolis”, doamna Nicoleta Epure,  coincidența Sulina - Europolis-ul de altă dată al căpitanului de port Eugeniu Botez, adica Jean Bart, a creat noi si inedite emotii care, sunt convins, ne vor ajuta în prezentarea și promovarea acestui important eveniment pentru etnia noastră.



Începând cu orele 12.00, juriul format din Valentin Sperkach, Alla Kendzera, Svitlana Nikanorova, Gonskyi Volodymyr și Cristian Nastase au supus jurizării preparatele celor zece echipe.
            In urma acestei acțiuni au fost declarați câștigători toți participanții, dar excelența a trebuit să fie răsplătită suplimentar, astfel că locul I a fost atribuit echipei din localitatea Murighiol, atât pentru prepararea borșului pescăresc, cât și pentru aranjamentul deosebit al peștelui și al legumelor de pe platoul de prezentare. Pe locurile următoare s-au clasat echipele din Letea și Sf. Gheorghe.
            Afirmația de mai sus, cum că toți au fost câștigători, a fost demonstrată în scurt timp, prin faptul că, în maxim 30-40 de minute ceaunele în care au fost gătite preparatele - borșul pescăresc, erau deja „lustruite”.
            După o pauză bine-meritată și o vizită în oraș, și ulterior la plaja Sulina, a fost servită cina. Aceasta a fost urmată de un regal muzical susținut de duetul Svitlana Nikanorova și Gonskyi  Volodymyr, care au fost susținuți în anumite momente de Dumitru Cernencu, care i-a acompaniat la acordeon.
            În speranța că acest eveniment a fost „gustat” de către toți participanții și susținătorii comunității noastre, ne bucurăm ca de fiecare dată, la fiecare eveniment, să oferim celor prezenți o mică parte din sufletul nostru ucrainean, prin transmiterea celor mai frumoase elemente care fac parte din tradițiile și obiceiurile transmise de-a lungul generațiilor de ucraineni care au îmbrățișat viața pe aceste locuri minunate, în inima prea-iubitei noastre delte.
            La final, multumim incă o dată, organizatorilor și participanților deopotrivă pentru efort și răbdare, pentru gândurile bune care ne-au însoțit pe timpul acțiunii, gazdelor și colaboratorilor noștri, Primăria Sulina, Casa de Cultură Sulina, colectivelor de la pensiunile Casa Sibiană și Porto Franco din Sulina.
Incheiem cu speranța ca până la ediția viitoare vom trage concluziile necesare pentru ca la anul reusita acestei manifestări să fie pe măsura dorințelor noastre si ale participantilor.












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu