ANIVERSAREA INDEPENDENTEI DE STAT A UCRAINEI LA TULCEA

    Vineri, 24 august,la sediul filialei noastre din Tulcea, in prezenta PS Visarion episcopul Tulcii, a unui public numeros,  a reprezentantilor minoritatilor nationale din judet si a unor prieteni ai minoritatii noastre am celebrat impreuna a 27-a aniversare a Independentei de stat a Ucrainei.
    Manifestarea a debutat cu intonarea imnului de stat a Romaniei si a Ucrainei dupa care presedintele filialei a prezentat pe scurt cateva repere din istoria zbuciumata a Ucrainei amintind inca o data traseul european pe care tara il parcurge cu foarte multe sacrificii si reforme socio-economice.
    In cuvantul sau, PS Visarion, a evidentiat faptul ca istoria poporului ucrainean si a celui roman se aseamana si ca pe viitor binele va cuprinde si cele doua popoare.
    Dupa o binecuvantare asteptata de intregul public am incheiat rostind impreuna un solemn "Tatal nostru".
    Octavian Motoc a venit la manifestarea noastra in calitate de prieten si totodata un participant activ la cooperarea trilaterala Romania-Moldova-Ucraina in special prin proiectele pe care le-a implementat si continua sa le pregateasca in beneficiul romanilor, moldovenilor si al ucrainenilor.
    Actiunea a continuat cu un scurt program artistic sustinut de catre membrii Ansamblului de cantece si dansuri "Zadunaiska Sici" din Tulcea unde poezia si cantecul ucrainean au contribuit din plin la reusita evenimentului nostru, astfel am remarcat poezii recitate de catre Ignatencu Teodor Andrei si Tutuianu Cristiana unde lirica lui Taras Sevcenko a trezit ecouri in randul publicului iar melosul traditional ucrainean a rezonat foarte bine cu starea de spirit a publicului prezent prin interpretarea ansamblului "Zadunaiska Sici" sub bagheta Paulei Condrat.
    Manifestarea a continuat cu vernisarea a doua expozitii prezentate in mod succint dar profesionist de catre domnul Adrian Pall, care ne-a evidentiat rand pe rand talentul si emotia nascuta sub penelul doamnelor Eugenia Mihalache si Florentina Carpov in a caror lucrari am vazut culoare, contraste, armonie dar si mesaje extrem e tulburatoare transmise noua oamenilor intr-o serie de lucrari legate intre ele prin imagini si mesaje, reluate din lirica norvegiana.
    Dupa prezentarea si vizitarea celor doua expozitii unde comentariile, buna dispozitie, armonia au fost dominante, am coborat in curtea filialei unde pe drept cuvant am asistat la cea de a treia expozitie de aceasta data gastronimica unde doamnele noastre s-au depasit pe sine in pregatirea si aranjamentul expozitiei plecand parca de la perceptele gastronomiei japoneze unde un preparat transmite ceva sufletesc de la cel care il prepara catre degustator(gurmand).
    Expozitia gastronomica s-a bucurat la randul ei de un real succes, unde platourile cu bunatati au facut concurenta desertului Gobi(aproape goale) si pe aceasta cale multumiri inca o data doamnelor Maria Reva, Paula Condrat, Eleonora Baciu, Stefana Cernencu, Dumitra Ivanov si domnisoarelor Teodora Cordon si Mihaela Caramangiu.
    Cum era si firesc seara s-a incheiat cu un recital muzical ad-hoc la care majoritatea participantilor au cantat cu placere melodii ucrainene si romanesti ca un mesaj pentru pace, armonie si intelegere intre natii.
    Inchei cu speranta ca anul 2018, anul sarbatoririi Centenarului, moment astral din viata poporului roman, va calauzi pasii atat cetatenilor romani cat si cetatenilor ucraineni, pentru a atinge idealul comun de pace, libertate si demnitate, pentru fiecare cetatean al tarilor respective.
      Imi exprim speranta ca atat in Romania cat si in Ucraina vor apare pe scena politica oameni de stat ale caror interese personale nu vor fi prioritate ci doar interesul natiunii pe care o reprezinta.
      Sper ca intelepciunea si dreapta judecata sa fie dominante in relatiile inter-umane.















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu