TABARA INTERETNICA DE ARTA CONTEMPORANA


            Tabara Interetnica de arta Contemporana  Aiud 5-15 octombrie, a  avut ca scop punerea in valoare a segmentului multietnic  si multicultural din Romania, in cadrul unei manifestari ce are ca principiu de baza colaborarea interculturala.
            Comunitatea ucraineana din Tulcea, a fost reprezentata de catre artistul plastic Gheorghe Munteanu, nascut in localitatea Sulina, Judetul Tulcea, care a studiat artele plastice avind ca profesor de sculptura pe  Alexandru Usineviciu.
             De-a lungul vietii artistul a fost intr-o continua aprofundare a tainelor sclupturii, picturii, a esteticului in general, iar aceste activitati le-a desfasurat intr-o permanenta simbioza cu studiul si cunoasterea istoriei, traditiilor si obiceiurilor minoritatii ucrainene, din care cu mindrie face parte.
Urmare a acestor considerente, artistul da curs invitatiei de la Aiud si executa firesc o lucrare din granit denumita "Voce ucraineana"de factura abstracta, iar ce-a de-a doua lucrare din marmora alba, denumita "Forma marina", care au produs  surpriza vernisajului, iar impactul vizual a facut ca directorul taberei "Inter-Art" Stefan Balog, sa-si doreasca o lucrare de for public executata de artistul Gheorghe Munteanu.


              Tabara interetnica "Inter-Art" a creat interes pentru arta plastica produsa in Tulcea si exista promisiuni de colaboreare intre Aiud si Tulcea si legaturi culturale intre Organizatia Judeteana Tulcea si Conducerea "Inter-Art"Aiud.
Exista elemente care favorizeaza si ne propunem ca Organizatia Judeteana Tulcea sa fie un vector artistic al fenomenului "Inter-Art"
             Tabara interetnica a realizat o foarte buna legatura intre etnia ucraineana din Tulcea si alte douazeci de etnii prezente la manifestare.
Astfel au fost realizate  legaturi speciale cu reprezentantii minoritatilor germane (Gnand Stefan), ialiene ( Boicescu Traian Stefan), poloneze (Bolek Maerik), armene (Panighiant Ovidiu), albaneze (Semenescu Oriola) si nu in ultimul rind un regal de prietenie asigurat de fratii Balog din partea minoritatii maghiare.



            Promovarea artei   contemporane din Romania prin prisma minoritatilor, reprezentate in premiera intr-o singura manifestare de arta culturala, a insemnat un pas important din punct de vedere cultural, dar si social.
            Este o abordare a relatiilor interetnice din punct  de vedere artistic, care ne va permite imbogatirea vietii culturale a tarii prin prezentarea in fata publicului iubitor de arta a unor lucrari reprezentind culturi si traditii diferite, dar si conexiuni intre acestea.
In aceasta tabara interetnica de arta  contemporana au participat in premiera nationala artisti plastici ce reprezinta toate minoritatile nationale din Romania.

            Trebuie sa subliniem ca reprezentantul organizatiei judetene Tulcea s-a  intors cu fruntea sus.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu