Dumitru Cernencu: Pescuitul, vânătoarea şi creşterea animalelor, fără viitor în Delta Dunării -https://ziaruldelta.ro

 Crescătorii de animale din Delta Dunării au readus ieri în atenţia executivului Consiliului Judeţean problema lipsei de teren pentru păşunat. De-a lungul anilor, aceştia au solicitat să se transmită din domeniul public al judeţului Tulcea în domeniul public al comunelor o anumită suprafaţă de teren, în vederea acordării localnicilor, crescători de animale, a unor suprafeţe de teren pentru păşunat şi obţinerea de nutreţ.

Prezent în sală, reprezentantul comunității ucrainene, Dumitru Cernencu, a cerut autorităților județene susținerea oamenilor din Delta Dunării și în special a celor care se ocupă de creșterea animalelor.
"Eu reprezint comunitatea ucraineană și crescătorii de animale. Spun acest lucru pentru că atunci când au venit strămoșii noștri în Delta Dunării au avut trei ocupații de bază, respectiv pescuitul, vânătoarea și creșterea animalelor. În prezent aceste ocupații devin din ce în ce mai slab reprezentate. La pescuit avem peste 90% producție de import, în condițiile în care avem câteva sute de mii de hectare amenajări piscicole care ar putea fi puse la treabă, în rest s-au transformat în terenuri agricole. La vânătoare, din ultimele informații pe care le am, șacalul a devenit din specie noctună, una diurnă. Mai mult decât atât, în cimitirele din Letea și Caraorman deja scormonesc cadavrele proaspăt înmormântate. În urma apelurilor făcute la C.J, Prefectură și Consiliul Stiințific al Rezervației, se analizează. Dumneavoastră în calitate de reprezentanți ai noștri ar trebui să găsiți o modalitate prin care cetățenii Deltei Dunării, și nu numai ei, să aibă dreptul la o viață decentă. Acest lucru tot îl așteptăm și ni se promite. Avem o propunere care stă de 3 ani în sertarele Parlamentului și nimic. Gândiți-vă ce se întâmplă în acest an când seceta a distrus aproape tot, vine iarna, ce facem cu animalele care trebuie să fie scoase pe pășuni. Nu se rezolvă. Dumneavoastră scoateți lot după lot la licitație în condițiile în care nu s-a rezolvat nimic cu crescătorii de animale care pot aduce o contribuție la hrana populației din județ". a declarat Dumitru Cernencu.
Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni şi oameni în picioare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu