Lansare proiect

 

Astăzi, 5 august 2020, am avut conferința de lansare a proiectului ”Valorificarea identitatii culturale și a istoriei comune pentru dezvoltarea turismului în zona de graniță a Dunării de Jos, finanțat in cadrul Programului Operațional Comun România-Ucraina, 2014-2020. Chiar dacă proiectul pe care Asociația pentru Dezvoltarea Durabilă a Deltei Dunării îl derulează în calitate de lider a început încă de la sfârșitul lunii martie, din cauza pandemiei lansarea oficială a tot fost amânată, până la urmă fiind nevoiți să o desfășurăm simultan, atât la Tulcea, cât și la Izmail, separat pentru partenerii și grupurile-țintă aflate de o parte și de alta a graniței.
La Tulcea, alături de reprezentanți ai presei locale și naționale au participat la eveniment membri ai Uniunii Ucrainenilor din România, filiala Tulcea, reprezentanți ai unor Grupuri de Acțiune locală din județ, membri ai Ansamblului ”Baladele Deltei”, reprezentanți ai unor agenți economici din turism, precum și ai partenerului comuna Chilia Veche.
Proiectul, în valoare totală de 539.258 euro, se va derula pe parcursul a 18 luni și are ca obiectiv general reconstituirea patrimoniului cultural și a identității comune a românilor și ucrainenilor din zona de graniță a Dunării de Jos pentru dezvoltarea turismului.
Pentru întărirea relațiilor de cooperare româno – ucrainene, va fi realizat prin proiect un Centru de cooperare transfrontalieră România – Ucraina. Centrul va fi localizat în Chilia Veche și va funcționa în clădirea fostei primării, care va fi modernizată și dotată în acest scop. Centrul va avea rolul de a ține legătura cu partenerii din Ucraina și de a strânge și disemina informații asupra evenimentelor cultural – turistice din zonă, conducând la intensificare traficului în regim simplificat între Chilia Veche – Chilia Nouă, Periprava – Vylkovo și Plaur – Izmail.
Întrucât în Chilia Veche și Izmail există o tradiție a grupurilor folclorice ale minorităților, acestea vor fi sprijinite pentru a-și crește performanța și a deveni atracții turistice în zonă.
Pentru aceasta, grupurile folclorice ale minorităților vor fi dotate cu instrumente muzicale și costume populare tradiționale. Vor primi, de asemenea repertorii cu dansuri și cântece populare tradiționale neaoșe.
Pentru promovarea grupurilor folclorice, a obiceiurilor și tradițiilor din zonă, va fi elaborat un ghid comun de promovare a patrimoniului cultural imaterial care va fi difuzat în zonă în scop turistic.
Vor fi organizate 2 evenimente culturale (festivaluri), unul în Chilia Veche și unul în Izmail care vor include muzică, dansuri, meșteșuguri și gastronomie și care se intenționează să aibă un puternic impact în dezvoltarea turismului.
Pentru creșterea gradului de conștientizare asupra bogăției cultural istorice din zonă, vor fi organizate vizite de studiu pentru tinerii din zona de graniță în țara vecină care ulterior să promoveze zona din punct de vedere turistic.
În completare va fi elaborat și un ghid comun referitor la Cetățile istorice Cetatea Albă și Enisala, orașele Sulina și Odessa, precum și istoria comună a localităților Chilia Veche și Chilia Nouă.
Proiectul este derulat până acum în proporție de circa 20%.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu