Din anul 2006, în a treia zi de joi a lunii mai ucrainenii din județul Tulcea ca dealtfel și ucrainenii de pretutindeni sărbătoresc ziua cămășii populare ucrainene, sau după cum i se mai spune "Ziua Broderiei".
Cu drag etnicii ucraineni au reânviat tradiția confecționării și purtării cămășii tradiționale ucrainene, dar și a costumului tradițional, piesa de rezistență a ucrainenilor.
Cu drag putem vedea că la tote manifestările organizate de către UUR - Filiala Tulcea, dar și la momemtele festive, membri comunității poartă costumele tradiționale cu mândrie, cu bucuria de a arăta tuturor că ucrainenii stiu să păstreze și să ducă mai departe cultura și traniția noastră strămoșescă.
Inițiativa pentru adoptarea acestei sărbători a venit din partea unei studente la Facultatea de Istorie din cadrul Universității Naționale din Cernăuți. Studenta respectivă a fost inspirată de un prieten care obişnuia să poarte o ie brodată. În acel an, mulți dintre studenții și profesorii Universității din Cernăuți au purtat cămăși brodate, iar în prezent această sărbătoare a câștigat o amploare internațională.
Fiecare broderie are o semnificație sacră, începând cu firele, originea țesăturii şi până la ornamente, numărul de cusături, culori. Cea mai veche este broderia alb-pe-alb, firele pentru brodat fiind albite timp de trei ani.
Cămașa brodată (ia ucraineană) este considerată un talisman împotriva răului. Este un simbol al frumuseții și al sănătății, dar mai ales al destinului fericit. În Ucraina, cămașa brodată simbolizează memoria strămoșilor, loialitatea și dragostea în familie. Brodarea cămășii este considerată o codificare simbolică întipărită în pânză, care poate influența viata, destinul, fericirea și libertatea purtătorului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu